Značajna podrška i podstrek
0

Iz fonda Suada Dilberović dodijeljeno 213 stipendija

FENA
Foto: P./Klix.ba
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Stipendije iz Fonda "Suada Dilberović" uručene su danas socijalno ugroženim i izuzetno nadarenim studentima na prigodnoj svečanosti u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu (UNSA).

Riječ je o stipendijama čije dodjeljivanje već četvrtu godinu organizira Univerzitet u Sarajevu za studente iz spomenutih dviju kategorija. Ove godine dodijeljeno je 213 stipendija za akademsku 2011./2012. godinu, čiji je pojedinačni iznos 1.000 KM za deset mjeseci. Od toga, 38 stipendija dodijeljeno je za izuzetno nadarene studente, a 175 za socijalno ugrožene.

Studente je kraćim obraćanjem pozdravio rektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Čaklovica, naglašavajući da su sredstva za Fond prikupljena donacijama studenata, profesora i saradnika UNSA, fakulteta, akademija, instituta i centara Univerziteta, Studentskog parlamenta UNSA (SPUS) te Vlade i Skupštine KS-a.

"Ova humanitarna akcija koju vodi Univerzitet u Sarajevu predstavlja direktnu podršku i pomoć studentima u prevazilaženju složene socijalno-ekonomske situacije. Obezbijeđena finansijska sredstva smatramo uspjehom i podvigom kada je u pitanju stipendiranje studenata UNSA i ponosni smo što je ova aktivnost postala tradicija naše akademske zajednice", kazao je on.

Generalni sekretar UNSA Zoran Selesković naveo je da su na konkurs, koji je bio otvoren od 17. oktobra do 17. novembra prošle godine, stigle 463 prijave. Odabir studenata rađen je prema Pravilniku za dodjelu stipendija ovog fonda.

Obećanje da će ova akcija biti nastavljena dao je predsjednik Studentskog parlamenta UNSA Ahmed Nurković te pozvao sve da daju doprinos Fondu.

Studenti dobitnici stipendija iz obiju kategorija - izuzetno nadarenih i socijalno ugroženih studenata Amel Lepić i Alema Mehić izrazili su zadovoljstvo dobijanjem ove značajne podrške, naglašavajući da je to važan podstrek za sve studente, njihov rad, razvoj kritičkog mišljenja i kreativnog izražavanja.