BiH
62

Iz budžeta RS plaćeno 4,7 miliona KM za lobiranje u prošloj godini

FENA
Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske (RS) u prošloj godini je potrošilo 4.798.166 KM na dva ugovora sa stranim kompanijama koje, kako je navedeno, za potrebe Vlade RS-a vrše savjetovanje i zastupanje, kao i pružanje konsultantskih usluga.

Ugovori su, po ovlaštenju entitetske vlade bili zaključeni na period od 12 mjeseci, i imali su stepen tajnosti, odnosno oznaku „interno“.

Stoga ni Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a u Izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a u prošloj godini, nije navela s kojim to konsultanskim kućama u svijetu Vlada RS ima potpisane ugovore, ni za koje tačno poslove.

Opozicija u RS je upozoravala na izdvajanja iz budžeta RS-a za lobiranje još od 2007. te da je na te namjene potrošeno više od 20 miliona maraka.

Ukazivali su i da je Vlada RS-a imala ugovore s dvije takve firme iz Vašingtona, što je svojevremeno potvrdila i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a, ali do danas nikada niko nije dobio nikakvu informaciju koji su efekti tih potrošenih novaca, u šta su utrošeni, ni ko je vodio kontrolu utroška novaca.

Još 2008. Vlada RS-a angažirala i američku advokatsku firmu Dewey & LeBoueuf da bi je savjetovala u pregovorima s međunarodnom zajednicom i zastupala interes RS-a u svim drugim pravnim pitanjima.

Do 2010. Vlada RS-a je angažirala firme Dewey & LeBoeuf, LLP; Picard Kentz & Rowe, LLP i Quinn Gillespie & Associates, LLC.

Ugovor s Dewey & LeBeoufom okončan je koncem aprila 2009., a ta konsultanska kuća bankrotirala je prošle godine.

Revizija je navela i rashode za ostale pravne i administrativne usluge iskazane u iznosu od 328.272 KM, a odnose se na jedan ugovor koji je Ministarstvo, po ovlaštenju Vlade RS-a zaključilo u toku 2012. sa stranom kompanijom koja je angažovana kao konsultant Ministarstva i Vlade RS sa zemljama Evropske unije.

Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS skrenula je pažnju u izvještaju o reviziji rada Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a u 2012., na ugovor o pružanju usluga koji je zaključen s Ekonomskim institutom a.d. Banja Luka u iznosu od 585.000 KM.

Ta sredstva izvojena su iz budžeta Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju u iznosu od 200.000 KM, Generalnog sekretarijata Vlade RS 185.000 KM i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva 200.000 KM, a ugovorom je definisana izrada Projekta „Unapređenje saradnje Republike Srbije i Republike Srpske u skladu sa Sporazumom o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa s posebnim osvrtom na komplementarnost njihovih privreda i prekograničnu saradnju“.

Obaveza Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, za finansiranje realizacije ovog projekta u iznosu od 200.000 KM je evidentirana u okviru rashoda stručnih usluga, čime su ovi rashodi precijenjeni, a istovremeno su za isti iznos potcijenjeni izdaci za nefinansijsku imovinu i nematerijalna proizvedena imovina u pripremi.

Revizija je preporučila resornom ministru da se ulaganja u realizaciju izrade pomenutog projekta evidentiraju na budžetskoj poziciji izdataka za nefinansijsku imovinu, kao i na budžetskoj poziciji nematerijalne proizvedene imovine u pripremi.

Također, Glavna služba za reviziju javnog sektora RS u izvještaju je navela i precizne podatke o utrošenim sredstvima za rad predstavništava RS-a u inostranstvu.

Rebalansom budžeta u 2012., odobren je iznos od 2.928.000 KM za Predstavništva RS u inostranstvu i Kancelariju RS u Mostaru 50.000 KM.

Ukupno doznačena sredstva za finansiranje rada predstavništava RS u inostranstvu za 2012. godinu iznose 2.768.000 KM (Republika Srbija - Beograd 600.000 KM, SR Njemačka - Štutgart 360.000 KM, Ruska Federacija - Moskva 600.000 KM, Kraljevina Belgija - Brisel 540.000 KM, Izrael - Jerusalem 308.000 KM i Republika Austrija - Beč 360.000 KM).

Predstavništvu RS u Republici Srbiji ustupljen je na korištenje bez naknade poslovni prostor na Bulevaru Despota Stefana 4, a to predstavništvo finansira troškove rezidencijalnog objekta „Vila Republike Srpske“ u Užičkoj 5 Beograd iz sredstava predstavništva.