BiH
0

Iz budžeta RS finansirat će se penzije profesionalnih vojnika, mjesečno po 680 KM

FENA
Starosne penzije za profesionalne vojne osobe, sa prostora entiteta Republika Srpska (RS), neće biti isplaćivane ni u narednom periodu iz Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje RS-a, već iz entitetskog budžeta.

Stoga je neophodno u entitetskoj kasi obezbijediti oko 270.000 KM i to za 56 profesionalnih vojnih osoba po 680 KM penzije mjesečno za ukupno devet mjeseci ove godine.

Ovo je definirano predloženim zakonom kojim bi bilo omogućeno ostvarivanje prava na starosnu penziju profesionalnih vojnih osoba, pripadnika Oružanih snaga BiH, koji su obavezno osigurani na penzijsko i invalidsko osiguranje u RS.

Konačnu riječ o ovom zakonu dat će, 1.jula, poslanici Narodne skupštine RS-a.

Predviđeno je i da će se iznos sredstava za isplate penzija u narednim godinama povećavati u zavisnosti od broja profesionalnih vojnih lica koja će ostvariti pravo na penziju.

Zakonom je definisano i da su profesionalna vojna lica - vojnici, podoficiri, oficiri i generali.

Pravo na starosnu penziju imaju nakon nakon prestanka službe, ukoliko nisu postali osiguranici u obaveznom ili dobrovoljnom osiguranju prema propisu kojim je uređena oblast penzijskog i invalidskog osiguranja u RS-u.