BiH
0

Iz budžeta RS 4,3 miliona KM za studente

FENA
Za sufinansiranje ishrane i smještaja redovnih studenata i učenika u đačkim domovima iz budžeta Republike Srpske bit će izdvojeno 4,3 miliona maraka.

Odluku je donijela Vlada RS-a na današnjoj sjednici.

Prihvaćena je i informacija o projektu Omladinskog komunikativnog centra Banja Luka "Volonterskom legislativom do razvoja lokalnih zajednica".

Cilj projekta je uspostava održivog rasta, promocije i razvoja volontiranja u oblasti ekonomije i socijalnog sektora, u potpunosti podržanog od strane republičkih i lokalnih organa vlasti, saopćeno je iz entitetske vlade.

Ukupan budžet projekta je 193.883,51 eura, od čega će 150.000 eura biti obezbijeđeno od strane Evropske unije, 30.677,51 eura dat će Ministarstva porodice, omladine i sporta RS-a, dok će direktan doprinos Omladinskog komunikativnog centra Banja Luka biti 13.206,00 eura.

Vlada RS prihvatila je i Prijedlog programa finansijskog restrukturiranja preduzeća Akcionarsko društvo za proizvodnju optičkih, optomehaničkih i optoelektronskih uređaja i sistema „Zrak“ Teslić, te donijela rješenje o utvrđivanju javnog interesa za dodjelu koncesije za eksploataciju mrkog uglja i bentonita na ležištu „Lješljani“, u općina Novi Grad.

U ekonomskom smislu postojanje javnog interesa ogleda se kroz sljedeće pokazatelje: procijenjene rezerve mrkog uglja iznose oko 20 miliona tona, procijenjene rezerve bentonita iznose oko 4,4 miliona tona, planirana godišnja eksploatacija uglja iznosi 300 – 500 hiljada tona, vrijednost investicije ulaganja u eksploataciju iznosi od 23,4 do 24,9 miliona KM, što zavisi od varijanti otkopavanja, planirani godišnji prihod iznosi oko 15 miliona KM.

Javni interes ispoljava se i kroz činjenicu da će realizacijom ovog projekta biti otvoreno 151 novo radno mjesto, dok će u periodu eksploatacije indirektno biti angažovani i drugi privredni subjekti, navodi se u saopćenju Vlade RS-a.

Na sjednici je odobreno 160.577 KM budžetskih sredstava za jedinice lokalne samouprave koje su u kategoriji nerazvijenih i izrazito nerazvijenih i nisu u mogućnosti vlastitim sredstvima osigurati punu implementaciju propisa kojima se uređuje vođenje matičnih knjiga.