BiH
0

Iz budžeta Kantona Sarajevo 20 miliona za izgradnju 5.000 stambenih jedinica

FENA
Vlada Kantona Sarajevo donijela je na posljednjoj sjednici Odluku o uvjetima i načinu pokretanja nove stambene izgradnje u Kantonu Sarajevo u skladu s usvojenom prostorno-planskom dokumentacijom na području Kantona Sarajevo.

Ta odluka predstavlja strateško opredjeljenje Vlade KS-a i Ministarstva stambenih poslova radi povoljnijeg rješavanja stambenih pitanja svih građana Kantona Sarajevo. Osnovni zadatak projekta je dugoročno stvaranje povoljnog ambijenta za ovo rješavanje, kazao je na pres-konferenciji ministar stambenih poslova KS-a Čedomir Lukić.

Ovim projektom Vlada KS-a planira u naredne tri godine uložiti oko 20 miliona KM i tim iznosima pokrenuti izgradnju oko 5.000 stambenih jednica, u okviru kojih bi 1.000 stambenih jedinica bilo namijenjeno prioritetnim kategorijama građana pod povoljnim uvjetima, kazao je ministar Lukić.

Dodao je da je za efikasniju i obimnu stambenu izgradnju, neophodno blagovremeno riješiti imovinskopravne odnose i odgovarajuću infrastrukturu.

Ovaj pristup podrazumijeva da će KS na ime uloženih sredstava u pripremanje prostora stvoriti uvjete da određene kategorije stanovništva kupe stanove pod povoljnim uvjetima, kazao je ministar Lukić.

U poziciji smo da ovakvim aktivnostima stvaramo povoljnije uvjete za sve građane KS-a u rješavanju stambenog pitanja, a da određenim priroritetnim kategorijama, kao što su mladi do 35 godina, rješavamo to pitanje i u povoljnijim uvjetima od tržišnih, pojasnio je Lukić.

Ciljevi koji se žele postići ovom odlukom i predinvestiranjem sredstava su pokretanje i dinamiziranje kolektivne stambene izgradnje, racionalno korištenje prostora u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom, efikasna primjena prostorno-planske dokumentacije i poboljšanje odnosa između objekata individualnog i kolektivnog stanovanja.

Ovim projektom se želi izmijeniti odnos ponude i potražnje na tržištu i stvoriti novi povoljan ambijent u kojem ćemo utjecati na vrijednost kvadratnog prostora koja je sada visoka, kazao je ministar Lukić.

U budžetu 2007. pokrenut je projekt pod nazivom «Predinvestiranje u rješavanju imovinskopravnih odnosa i izgradnju primarne materijalne strukture za pokretanje nove stambene izgradnje u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom na području KS» s predviđenim sredstavima u visini od dva miliona KM.

Ta sredstva bit će utrošena na izgradnju oko 100 stambenih jednica na lokalitetima Dobrinje V i Rosuljama u Vogošći, a u toku ove godine mladi će moći da apliciraju za kupovinu tih stanova, kazao je Lukić.

Vlada KS-a je usvojila i Izvještaj o poslovanju Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju i očuvanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida za 2007. godinu s Izvještajem o radu Upravnog odbora za 2007. i Izvještaj o finansijskom poslovanju za 2007. s Izvještajem o obavljenoj reviziji finansijskog poslovanja za obračunski period od 1. januara do 31. decembra 2007. godine.

Usvojen je i Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Fonda Kantona Sarajevo za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila – žrtava rata IKRE za 2007. godinu, te Izvještaj o snabdjevenosti Kantona Sarajevo lijekovima i sanitetskim materijalom u 2007., s posebnim osvrtom na implementaciju Liste lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog osiguranja kroz funkcioniranje Mreže farmaceutske djelatnosti-apoteka.