Dom naroda Parlamenta FBIH
0

Iz budžeta FBiH finansiranje prava najtežih neratnih invalida

FENA
Na inicijativu premijera Federacije BiH Nedžada Brankovića, u dnevni red današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH u Sarajevu, mimo ranije najave, uvrštene su izmjene koje je predložila Federalna vlada u Zakonu o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom.

Te izmjene su odobrene većinom glasova delegata.

Prema Vladinom prijedlogu, one podrazumijevaju da iz federalnog budžeta ubuduće budu finansirane samo prinadležnosti neratnih invalida stopostotne i devedesetpostotne invalidnosti, a ne i ostalih kategorija neratnih invalida kao što je sada slučaj.

Kantoni i općine, imaju, pored Federacije, obaveze i ingerencije za socijalno zbrinjavanje svojih građana, napominju iz Vlade i ističu da će se ona fokusirati na najugroženije kategorije.

Time bi Vlada zadržala obavezu finansiranja na osnovu koje bi joj prema sadašnjem stanju stvari godišnje iz budžeta FBiH trebalo 106 miliona KM.

Po izjavi federalnog ministra rada i socijalne politike Perice Jelečevića, broj korisnika čije finansiranje treba zadržati u budžetu, nakon intervencija Instituta za medicinsko vještačenje, trebalo bi da bude oko 35.000.

Trenutno je za implementaciju važećeg zakona potrebno do kraja godine oko pola milijarde KM, a to je trećina federalnog budžeta, obrazložio je Jelečević.

Važeći zakon, kada je donošen, predviđao je zbrinjavanje oko 15.000 do 20.000 korisnika iz ove grupe, a sada ih je između 120.000 i 130.000, izjavio je federalni premijer Nedžad Branković.

"Treba da pokažemo senzibilitet prema najugroženijima u ovoj populaciji", dodao je.

Premijer je inicirao da se izmjene ovog zakona iz domena socijalne skrbi u Federaciji razmatraju danas u Domu naroda kao prva tačka dnevnog reda i to po hitnom postupku.

Nekoliko delegata je zamjerilo da su time dovedeni u situaciju da se o vrlo važnom i osjetljivom pitanju moraju izjašnjavati hitno i iznenada, mimo ranije najave dnevnog reda.

O izmjenama zakona treba da se izjasni i Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

Sjednica je u toku.