Članovima komisija
2

Iz budžeta BiH za bonuse isplaćeno dva miliona KM

SRNA
Više od dva miliona maraka isplaćeno je prošle godine iz budžeta BiH za naknade članovima takozvanih privremenih komisija i za razna druga "radna tijela" u institucijama BiH.

Prema zvaničnim podacima, na nivou zajedničkih instituciju trenutno djeluju čak 84 različite privremene komisije koje se dodatno plaćaju, iako se te aktivnosti obavljaju tokom radnog vremena njenih mnogobrojnih članova.

Najviše novca, godišnje čak oko 300.000 KM, po tom osnovu isplatilo je Ministarstvo pravde BiH, u kojem, kako piše Pres RS, trenutno djeluje oko 10 "ad hoc" komisija.

U parlamentu trenutno rade tri privremene komisije, a neki poslanici, poput Borjane Krišto iz HDZ-a, angažovani su u sve tri.

Svaki član parlamentarne komisije, osim redovne plate, ima pravo na mjesečnu naknadu po tom osnovu od 498 KM, što je, kako tvrde neki poslanici, ključni razlog zašto se neke njihove kolege utrkuju da budu članovi što više komisija i radnih grupa.

Za isplate nisu presudni ni broj sastanaka, niti efekti rada, s obzirom da se naknade isplaćuju svakog mjeseca dok komisija postoji.

Analitičar Centra civilnih inicijativa Ivica Ćavar rekao je da su upravo ove dodatne naknade, od kojih su neke potpuno besmislene, zaslužne za to što je plata poslanika u Parlamentu BiH ubjedljivo najviša u cijelom regionu.

Ćavar podsjeća da je osnovna plata poslanika 4.200 KM, ali da zbog učešća u komisijama, naknada za odvojeni život, topli obrok, prava na posjetu porodici i dodatnih privilegija, njihova stvarna primanja dostižu i do 7.500 KM.

On upozorava da je potpuno nemoralno i iracionalno da se dodatno plaća angažman koji je već u opisu posla poslanika.