BiH
0

Iz božićne poslanice mitropolita Nikolaja

FENA
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj uputio je božićnu poslanicu svom sveštenstvu, monaštvu i svim duhovnim sinovima i kćerima, s sveradosnim i drevnim pozdravom: Mir božiji-Hristos se rodi.

Mitropolit u poslanici, između ostaloga, ističe da je dolazak gospoda Hrista u ovaj, kako kaže, 'ogrijehovljeni svijet' veoma značajan događaj u historiji svijeta te da pokazuje da je Hristos neodoljiv.

"Pred njim, gospodom Hristom, padaju sve prepreke, jer on, za razliku od drugih, srca ljudska osvaja ljubavlju, svijetom i istinitom. A kako da s njim opštimo, razgovaramo s Bogomladencem? Molitvom razgovarajte s Bogomladencem. Još kao djecu učili su nas molitvi. Molitva je hod naše duše prema Bogomladencu. I pritom, treba uvijek da pazimo i ocjenjujem da li je naša molitva uvijek takva da je Bog prima? Čovjek koji ne zna da se moli istrošen je čovjek i za svagda će ostati ovozemaljski", navodi mitropolit Nikolaj u božićnoj poslanici.

On navodi da moliti se iskreno ne znači samo čistiti grijehe svoje, nego iscjeljivati tjelesne bolesti i svoje nemoći ispravljati i preporađati čitavo ljudsko biće.

"Jedino se životom po Jevanđelju stiče mir u duši, a Hristos je mir čovjekov, dok se taj mir molitvom ostvaruje. Ukoliko ostvarimo mir sa Bogom, steći ćemo ga u svojoj duši, a samim tim moći ćemo njime zračiti među bližnjima. Gdje su muž, žena i djeca u slozi sjedinjeni vrlinama tamo je i Hristos među njima", ističe, između ostaloga, u božićnoj poslanici mitropolit dabrobosanski Nikolaj.