Svjedočio Nihad Imamović
0

"Iz Bošnjačkog instituta poručili da donesemo 3,5 miliona maraka mita"

Piše: Almir Panjeta
Nihad Imamović (Foto: Bh-news)
Nihad Imamović (Foto: Bh-news)
Na Općinskom sudu u Sarajevu u četvrtak je nastavljen postupak u kojem su Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić i Damir Hadžić tužili urednika magazina "Slobodna Bosna" Senada Avdića zbog navoda iznesenih u tekstu "Kako su pali Hadžić i Hasibović". Kao svjedok odbrane pojavio se direktor ASA Holdinga Nihad Imamović, dok su iskaze dali i Lagumdžija i Komšić.

Iako je cilj Imamovićevog svjedočenja bio taj da se prikaže da li su navodi u pomenutom tekstu tačni, ročište se u jednom momentu pretvorilo u svojevrsni "trailer" postupka u aferi koji vode Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova kojem je Imamović predao inkriminirajuće audio-snimke, i u koje je uključeno i Tužilaštvo BiH koje, kako je kazao Imamović, vodi istragu u tom slučaju.

"Koliko znam, istraga Tužilaštva je u toku i u narednih nekoliko dana bih trebao dati izjavu", kazao je Imamović. Za razliku od brojnih napisa koji su se do sada pojavili, Imamović je po prvi put pred sudom i pod zakletvom govorio o aferi "Reket". Potvrdio je navode iz teksta zbog kojeg Lagumdžija, Komšić i Hadžić tuže Avdića.

"Napominjem da nisam razgovarao sa novinarima oko toga, niti sam davao bilo kakvu izjavu, nisam novinaru progovorio ijednu riječ. Kako su došli do podataka ne znam, ali su oni tačni", kazao je Imamović te je opisao na koji način je od njega i grupe investitora tražen novac kako bi se odobrile izmjene regulacionog plana Alipašino polje kojima bi mogli početi gradnju u nekadašnjem krugu Astre.

"Na jednom od sastanaka gdje su bili investitori Agradnja iz ASA grupacije, Dallas, Uniklima i Unigradnja bilo je govora o regulacionom planu. Bio je prijedlog da direktor "Butmira" Hasibović obavi razgovore sa Damirom Hadžićem u vezi toga, a on je predložio da razgovara i sa Lagumdžijom", ispričao je Imamović, te dodao da se nedugo nakon tog sastanka javio Hasibović i predložio novi sastanak koji se dogodio 24. juna 2009. Navodno mu je kazao kako je sve riješeno, ali "kako će to da košta".

"Hasibović nam je prenio da je u Bošnjačkom institutu imao sastanak sa Lagumdžijom, Hadžićem, Marinom Ivaniševićem iz Gradske uprave, i načelnikom općine Centar Dževadom Bećirevićem.. Kazao nam je da je Lagumdžija predložio da damo 3,5 miliona maraka, što je jedan odsto od investicije. Naglasio je da to nije prihvatio, nakon čega su Hadžić i Ivanišević rekli da onda cifra bude 2,2 miliona maraka, s obzirom da na lokaciji ima 220.000 metara kvadratnih i da bi to bilo 10 maraka po kvadratu", ispričao je Imamović naglasivši da je razgovor u kojem Hasibović iznosi prijedloge snimljen i da je audio-snimak u posjedu FMUP-a i Tužilaštva BiH. Kazao je kako je u njihovom posjedu i papir na kojem je Hasibović računao iznos koji investitori trebaju dati.

"Rekao nam je da će ukoliko platimo kompletna procedura biti završena i da će biti na julskoj sjednici. Rečeno nam je da novac trebamo donijeti do 19. jula kako bi se mogli pripremiti materijali za sjednicu od 28. jula. Kada sam Hasiboviću 19. jula kazao da nećemo dati novac, na kolegiju Gradskog vijeća od 20. jula tačka regulacioni plan nije uvrštena na dnevni red", kazao je Imamović. Na pitanje kome su trebali dati novac, Imamović je kazao:

"Rekli su nam: doći ćete sa tašnom, šef će doći sa tašnom, sve će se održati u Bošnjačkom institutu."

Imamović je govorio i o korektnim poslovnim odnosima sa Hadžićem koji su se, kaže, pogoršali nakon izbora u oktobru 2008. godine, "Golfu 5" kojeg je dao na korištenje Hadžiću, odnosima sa Lagumdžijom i Hasibovićem te je kazao kako slučaj nema političku pozadinu.

U tekstu zbog kojeg pomenuta trojica tuže Avdića izneseni su podaci prema kojima je Federalna uprava policije podnijela krivičnu prijavu protiv načelnika općine Novi Grad Damira Hadžića, i direktora građevinske firme "Butmir" Huseina Seje Hasibovića, a na osnovu Imamovićeve prijave. U spornom tekstu objavljena je i fotografija pomenute trojice s ljetovanja, na kojoj su bez zaštite prikazana njihova maloljetna djeca.

"Postavljanje ovakve fotografije je realna opasnost po moju porodicu s obzirom da ja imam status štićene osobe a oni nemaju. Sve što je ranije o meni pisano, neistine, klevete i uvrede, doživljavao sam kao teret posla. Ali kad je u pitanju sigurnost moga djeteta, onda se pitam šta je zapravo cilj svega", kazao je Komšić, dodajući kako je zbog objavljene fotografije imao mnogo problema.

"Bilo je tu neprospavanih noći, problema sa suprugom i prigovora koji su sasvim ljudski. U jednom momentu sam se zapitao da li ima smisla da nastavljam obavljati ovaj posao i ugrožavam sigurnost djeteta", kazao je u iskazu Komšić, dok je slilno iskustvo podijelio i Lagumdžija dodajući kako je uzimanje fotografije sa Facebook profila njegove supruge isto što i krađa fotografije iz privatnog albuma.

Nastavak ročišta na kojem će iskaz dati Damir Hadžić te biti iznesene završne riječi zakazan je za 6. septembar 2010. godine.