BiH
1

Iz BiH upućen protest Srbiji zbog nazivanja RS državom

Anadolija
Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Bećirović izjavio je za agenciju Anadolija da je jutros uputio otvoreno pismo predsjedniku Skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću protestujući zbog njegovog stava da je Republika Srpska država.

Prilikom jučerašnje posjete predsjednika Skupštine Republike Srpske Igora Radojičića Beogradu, predsjednik srbijanske skupštine je tokom obraćanja novinarima sve vrijeme Republiku Srpsku oslovljavao kao državu i zemlju.

Bećirović je u pismu podsjetio Stefanovića da ovakvi stavovi znače kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i štete izgradnji dobrih odnosa između BiH i Srbije.

"Opasno je tvrditi da je entitet Republika Srpska država", poručio je Bećirović.

"Republika Srpska nikada nije bila država, nije ni sada i nikad neće biti. Svako mora shvatiti da je BiH trajna kategorija i međunarodno-pravno priznati subjekt i to bi novoizabrani predsjednik srbijanske skupštine trebao da zna", istakao je Bećirović.

Zamjenik predsjedavajućeg donjeg doma Parlementa države BiH naglasio je da uprkos izjavama, kao što je posljednja Stefanovićeva, BiH želi da razvija dobre i stabilne dugoročne ekonomske, političke i društvene odnose sa svim susjednim zemljama.

"Mi želimo dobre odnose, ali preduslov za bilo kakvu saradnju je međusobno uvažavanje i poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, isto onako kao što i mi poštujemo suverenitet drugih država", kazao je Bećirović.

Bećirović je predložio da se Predstavnički doma Parlemtantarne skupštine BiH vanrednom sjednicom oglasi povodom jučerašnje izjave predsjednik srbijanske skupštine Nebojše Stefanovića.

"U otvorenom pismu koje sam jutros uputio najavio sam i inicijativu da ću u Parlamentu BiH, kao jedan od trojice članova kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zatražiti vanrednu sjednicu Prdstavničkog doma povodom ovakvih izjava predsjednika srbijanske skupštine Nebojše Stefanovića, ali i izjava nekih drugih zvaničnika Srbije koje se sve češće čuju u zadnje vrijeme a koje očigledno ne uvažavaju da je BiH međunarodno-pravo priznata država", poručio je Bećirović.

Bećirović je napomenuo da će BiH sa svoje strane učiniti sve da se razvija saradnju kakva dolikuje dobrim susjedima.

"Međutim, ako druga strana ne želi saradnju onda je očigledno da neće biti dobre saradnje u budućnosti jer za saradnju su potrebne dvije strane", upozorio je Bećirović.

Napomenuo je da, kada je u pitanju odnos Srbije i Beograda prema državi BiH, ništa nije slučajno, te da tako treba protumačiti i jučerašnju, ali i niz sličnih izjava ostalih srbijanskih političara.

"Mislim da su ovakve izjave jedan organizirani projekt uperen protiv BiH koji svakim danom izgleda sve više dobija na intenzitetu", ocjenio je Bećirović za agenciju Anadolija.