BiH
0

IZ BiH osigurala 30 stipendija za učenike i studente Srebrenice i Bratunca

FENA
U prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica danas su potpisani ugovori za stipendiranje učenika i studenata na području Srebrenice i Bratunca. Potpisano je 30 ugovora, a sredstva u iznosu 100.000 KM je osigurao Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, za djecu u Podrinju od Bijeljine do Srebrenice. Za područje Žepe je izdvojeno 10.000 KM.

"Sredstva su iz fonda Zekata i Sadekatul-fitr i na ovaj način želim kazati našim Bošnjacima da znaju u koje svrhe se troše sredstva koja se daju za Zekat i Sadekatul-fitr. Ove godine skoro blizu pola miliona će biti izdvojene za finansiranje naših učenika i studenata širom BiH", izjavio je za Fenu Hamed Efendić, rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH, dodajući da je cilj da se pomogne djeci povratnicima.

"Cilj nam da je da pomognemo djeci koja ovdje žive i podnose tegobe povratka, te da povratnici osjete i malo olakšanje, jer nije svejedno vratiti se na rodnu grudu i ići u školu u Srebrenicu ili Zvornik, sasvim je drugačije pohađati školu u Sarajevu ili Tuzli. Nastojimo kroz druge projekte da pomognemo održiv povratak naših ljudi koji ovamo žive. Sudjelovao sam povratku u istočnoj Bosni i znam kako je bilo teško vraćati se i znam koliko i koje žrtve podnose povratnici, a pogotovo djeca, jer nemaju osnovne stvari koje su nephodne za život", kazao je Efendić.