Margot Wallstrom
0

"Iz BiH ću sa sobom ponijeti uzdahe silovanih žena"

FENA
Margot Wallstrom
Margot Wallstrom
Ni 15 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma za žene žrtve silovanja u ratu u BiH nema mira. Pravosudni procesi su bolno spori, mišljenje je specijalne predstavnice generalnog sekretara UN-a za pitanja seksualnog nasilja tokom rata Margot Wallstrom.

Wallstrom je u toku trodnevnog boravka u BiH razgovarala s predstavnicima civilnog društva, vladinim zvaničnicima te ženama žrtvama silovanja.

Na konferenciji za novinare upriličenoj u petak u prostorijama UN- a u Sarajevu, Wallstrom je istakla da se osnovni pokazatelj veličine problema ogleda u činjenici da je od 50.000 silovanja koja su se desila u BiH sudski epilog dobilo tek 12 slučajeva.

"Sljedeći problemi odnose se na neadekvatnu zaštitu svjedokinja na kantonalnim sudovima. Nadalje, žene na ulicama sreću svoje mučitelje, a neke od njih su mi potvrdile da se na putu za ili na povratku sa suđenja vrlo često nalaze u istim prijevoznim sredstvima s počiniteljima. Žrtve silovanja su često stigmatizirane i u rješavanje ovih problema mora se uključiti čitavo društvo", kazala je Wallstrom.

Dodala je da problem nije u nepostojanju zakona već u njihovoj implementaciji. Nedostatak kadrova (tužitelja, sudija), nepostojanje posebne jedinice koja bi vodila istrage u ovim slučajevima te zaštite svjedokinja problemi su koje država mora riješiti.

"Impresionirana sam obnovom BiH nakon rata i hrabrim ljudima koje sam srela, a koji se bore da pravda za ove žrtve bude zadovoljena", istakla je Wallstrom.

Optimizam ulijeva i činjenica da je na Sudu BiH, za krivično djelo ratnog zločina koji uključuje silovanje, izrečena najviša kazna za ovo djelo od 38 godina.

Wallstrom je u razgovoru s novinarima podvukla da će u UN-u sa sobom "ponijeti" uzdahe silovanih žena.

"Kada ih pitam da li su ljute, bijesne na svoje mučitelje, one odgovore da nisu i duboko uzdahnu. To je ono što je ostavilo snažan dojam na mene. Mnoge od njih su mi rekle da bi više voljele da su počinitelji pucali u njih, ostavili im vidljivu ranu koju bi mogle pokazati i koju ne bi morale dokazivati", rekla je Wallstrom.

Margot Wallstrom je na ovu dužnost stupila u aprilu 2010. te uspostavila pet ciljeva: borba protiv nekažnjivosti, gotovo amnestiranje zločina nasilja nad ženama, osnaživanje žena, mobiliziranje političke odgovornosti, uspostavljanje komandne odgovornosti u slučajevima silovanja u ratu te osiguravanje bolje koordinacije unutar UN-a u rješavanju problema nasilja nad ženama.