BiH
0

Ivo Miro Jović predstavlja BiH na skupu u organizaciji NATO-a i EU-a

FENA
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Ivo Miro Jović učestvuje u ime Delegacije PSBiH pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a na skupu koji se održava u Bruxellesu u organizaciji Potkomisije za sigurnost i odbranu Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine NATO-a.

Kako je Jović u petak izjavio Feni, radi se o posebnoj radionici koja se održava u Evropskom parlamentu i koja se odnosi na saradnju Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine NATO-a.

Tema skupa je reforma sektora sigurnosti i operacija rješavanja kriza, strukture i sposobnosti NATO-a i EU-a, kao i saradnja NATO-a i EU-a u operacijama u BiH, na Kosovu i u Afganistanu.

Jović je ocijenio da su odabrane interesantne teme, posebno u kojem se stupnju saradnje nalaze ova dva parlamenta i šta je ono što ih spaja, a šta ono što ih razdvaja.

Također je razgovarano o tome kuda ide daljnja saradnja EU-a i NATO-a na planu odbrane, a posebno misija u kriznim žarištima u svijetu.

"Ovaj put su razmatrane izuzetno važne teme i bilo je dosta govora o BiH, o uspješnosti ili neuspješnosti EU-a i NATO-a. Poglavito se u ovom trenutku smatra važnim stupanj suradnje kada su u pitanju Afganistan i Kosovo", rekao je Jović za Fenu.