Osjeća se dobro
0

Ivo Lučić šesti dan štrajkuje glađu

FENA
Predsjednik Speleološkog udruženja "Vjetrenica-Popovo polje" Ivo Lučić šesti dan štrajka glađu zbog šutnje nadležnih kada je u pitanju pećina Vjetrenica. Kako je kazao Lučić u izjavi za Fenu, dobro se osjeća i nema nekih zdravstvenih tegoba zbog štrajka glađu.

Inače, Lučić će na tribini pod nazivom "Zašto štrajkam glađu", koja će se održati 4. juna u 13 sati u Amfiteatru Akademije nauka i znanosti BiH, pojasniti razloge koji su ga natjerali da stupi u štrajk glađu. .

Lučić je naveo kako ovih dana dobiva pisma podrške za Vjetrenicu te istaknuo dvije poruke svjetskih znanstvenih uglednika i to hidrogeologa Petra Milanovića i biologa akademika Gordana Karamana.

Lučić ističe kako su iz Svjetske organizacije za podzemnu biologiju uputili pismo podrške te istaknuli kako traju konzultacije kako najhitnije pomoći Vjetrenici.

Inače, špilja Vjetrenica još uvijek nije riješena kroz zakonske okvire, tako da nije definirano u čijoj je nadležnosti Hercegovačko-neretvanskog kantona ili Federacije BiH.

Tako je prije nekoliko dana Zejnil Trešnjo, pomoćnik ministar za okoliš pri Ministarstvu trgovine, turizma i okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona kazao kako kantonalno Ministarstvo ne može ništa učiniti po pitanju zaštite pećine Vjetrenice, jer za to još uvijek nije donesen novi zakon.

Sukladno tome, potvrdio je Trešnjo, nije jasno definirano u čijoj će nadležnosti biti Vjetrenica-Kantona ili Federacije.

Naime, Speleološko udruženje Vjetrenica Popovo polje ističe kako je u Vjetrenicu provaljeno u četiri navrata te za to optužuju Općinu Ravno. Iz Udruženja ističu kako Općina želi otrgnuti Vjetrenicu zaštiti te da kroz dodatna ulaganja žele podići njezinu tržišnu cijenu i predati je na upravljanje nekim "poslovnim krugovima".

Iz Općine Ravno na te optužbe su odgovorili da netko ne može provalili u nešto čime gospodari.

Načelnik općine Ravno Andrija Šimunović kazao je kako Javno poduzeće "Vjetrenica", kojeg je osnovalo Općinsko vijeće Ravno, trenutno skrbi, štiti i prezentira Vjetrenicu.