BiH
29

Ivo Komšić u domu Harisa Tvrtkovića: Omogućiti dječaku kvalitetniji život

Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić posjetio je danas Harisa Tvrtkovića, u njegovom domu u Vogošći.

Harisa je prije tri godine, dok je vozio bicikl, udarilo vozilo JU Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS na raskrsnici u Vogošći, nanijevši mu pritom teške i po život opasne tjelesne povrede.

Danas Haris nije u stanju da se samostalno kreće, govori i obavlja ostale životne aktivnosti.

"Svi su se oglušili, nismo dobili nikakvu sudsku satisfakciju, niti nam je isplaćena bilo kakva odšteta. Pomažu nam samo ljudi dobre volje. Muž je nezaposlen, jedino ja privređujem mada sam često na bolovanju obzirom na cjelokupnu situaciju“, kazala je Harisova majka Sanela.

Suosjećajujući se sa svojim mladim sugrađaninom i njegovom porodicom, gradonačelnik Komšić je istaknuo kako će sa svoje strane učiniti da se Harisu omogući besplatno korištenje gradskog Olimpijskog bazena Otoka u terapeutske svrhe, kao i da će uložiti napore da dječak bez finansijskih poteškoća otputuje u Zagreb na daljnje liječenje.

Gradonačelnik Komšić je također kazao da će se založiti da Harisov otac Ševal dobije zaposlenje.

Inače, ovom posjetom gradonačelnik Komšić je želio pokazati da tragedija koja je zadesila Harisa i njegovu porodicu nije pala u zaborav i naglasiti kako je pitanje bezbjednosti biciklista u saobraćaju od izuzetne važnosti.

"Biciklisti moraju biti ravnopravni učesnici u saobraćaju na način da im se treba obezbijediti dvosmjerna biciklistička staza, odijeljena od kolovoznih traka namijenjenih za saobraćaj motornih vozila, a na kojima će postojati horizontalna i vertikalna signalizacija i iluminacija u svako doba dana“, kazao je gradonačelnik Komšić.

S tim u vezi, gradonačelnik je na kraju napomenuo kako grad Sarajevo poput drugih evropskih gradova treba da ima ne samo rekreativan već i funkcionalan biciklistički saobraćaj.

Grad Sarajevo je tim povodom u svom budžetu planirao sredstva za biciklističku stazu, a čija gradnja uskoro otpočinje.