BiH
0

Ivo Komšić tvrdi da je kongres SDU-a BiH 1. decembra u Vogošći, a Sejfudin Tokić 8. decembra u Sarajevu

FENA
Vanredni kongres Socijaldemokratske unije Bosne i Hercegovine (SDUBiH) bit će održan u subotu 1. decembra u hotelu "Park" u Vogošći, izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu Ivo Komšić, dodavši da se obraća u ulozi vršioca dužnosti predsjednika te stranke.

Prema njegovim riječima, kongres će biti u funkciji izbora novog predsjednika SDU-a BiH te potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda i podmlađivanja stranačkog Predsjedništva.

  • Kandidati za predsjednika SDUBiH su Nermin Pećanac i Miralem Mehanović, a za potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda Emdžad Galijašević i Elmin Sadiković, izjavio je na pres-konferenciji Esad Piknjać, predsjednik Organizacionog odbora najavljenog kongresa.

Na osnovu saglasnosti stranačkog Predsjedništva, na kongres će biti pozvan 281 delegat iz svih kantonalnih organizacija i Republike Srpske, rečeno je.

S tim i s odlukom o spomenutim kandidatima za stranačkog predsjednika i potpredsjednika saglasnost je izrazio i stranački Glavni odbor 24. novembra, rečeno je na pres-konferenciji.

Sve tehničke i organizacione pripreme za kongres su gotovo završene. Najavljeni kandidati koji ne budu izabrani za predsjednika i dopredsjednika, odnosno po jedan od dvojice kandidiranih za ove dužnosti, ostat će u stranačkom Predsjedništvu, dodao je Ivo Komšić.

Prema njegovoj izjavi, želja je i da se ovim kongresom zatvori unutrašnja kriza u stranci i ona vrati u politički život Bosne i Hercegovine kao profilirani borac za socijaldemokratiju i radnička prava.

Kriza o kojoj ovdje govori Komšić buknula je posljednjih mjeseci između dijela stranke u kojem su, s jedne strane, u javnosti najviše bili eksponirani njegovo ime te imena Mire Lazovića i Slavka Dragičevića, a s druge strane, ime predsjednika SDU-a BiH Sejfudina Tokića.

U osnovi, suprotstavljena strana optužila je Tokića da je kao predsjednik nedomaćinski raspolagao stranačkim novcem.

Danas je Ivo Komšić na pres-konferenciji kazao da Tokić nije ovlašćeni predstavnik SDU-a BiH te da o tome postoji sudsko rješenje.

Tokić se, pak, i dalje predstavlja u javnosti kao predsjednik SDU-a BiH i prije dva dana je izjavio da je u otvorenom pismu potpredsjednicima stranke Ivi Komšiću, Miri Lazoviću i Slavku Dragičeviću pozvao njih trojicu da sa svojim pristalicama iz Predsjedništva i Glavnog odbora prisustvuju vanrednom kongresu stranke u Sarajevu.

Tokić kao datum za ovaj skup navodi 8. decembar.

"Tokić, navodno, zakazuje neki svoj kongres, ali to će biti privatni skup i ne može biti pod imenom SDU-a BiH. Ako i dalje bude zloupotreba imena stranke, obratit ćemo se sudu protiv njega i svih drugih koji to čine", kazao je danas Ivo Komšić.

On je danas ustvrdio i da je Hotelu "Holiday Inn" upućen dopis da SDUBiH neće snositi troškove skupa koji je najavio Tokić.