Novi gradonačelnik Sarajeva
13

Ivo Komšić: Prioritet povezivanje Sarajeva i Istočnog Sarajeva

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Skoro pola godine od posljednjih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, njen glavni grad, Sarajevo, konačno je dobilo gradonačelnika.

Za novog gradonačelnika Ivu Komšića, kandidat stranke Socijaldemokratske unije (SDU), glasalo je 15 gradskih vijećnika, sedam ih je bilo protiv i pet suzdržanih.

"Očekujem da će i Gradska vlada i Gradsko vijeće funkcionirati kao jedan tim i pokazati ostalim nivoima vlasti da se može funkcionirati bez obzira na različite političke interese u društvu i u državi. Treba povezivati interese građana oba Sarajeva i obje gradske vlade“, kazao je Komšić u intervjuu za agenciju Anadolija odmah nakon izbora za gradonačelnika.

On također dodaje kako od velike važnosti smatra integriranje Sarajeva barem u funkcionalnom smislu.

"Što znači povezivati Sarajevo sa Istočnim Sarajevom. Veoma važni i značajni projekti već postoje, koje je započela prethodna vlast", kaže Komšić, a kao jedan od najvažnijih naveo je Omladinsku olimpijadu u Sarajevu 2017. godine.

Novi gradonačelnik planira jačati saradnju sa glavnim gradovima zemalja u regionu, onoliko koliko je to potrebno, ali podsjeća kako gradska vlast Sarajeva nema snažnu izvršnu funkciju.

"Mi se ne možemo porediti sa gradskim vladama zemalja u našem susjedstvu. Mislim da će biti važno realizirati neke zajedničke projekte koji se tiču lokalne samouprave. Prvo treba vidjeti šta je radila prethodna vlada, koja je već imala tu saradnju. Treba je nastaviti i ojačati koliko je moguće“, pojasnio je Komšić.

Na pitanje da li će njegovo dosadašnje iskustvo u politici doprinijeti vraćanju "sjaja osamdesetih" Sarajevu, Komšić je rekao da, ipak, ne treba davati prevelika obećanja.

"Tada je grad funkcionirao potpuno drugačije. Imao je vrlo snažnu izvršnu funkciju i mogao je biti organizator Zimskih olimpijskih igara '84. Sada grad čine samo četiri općine. Ta je funkcija oslabljena i teško je vratiti taj sjaj, trebat će dosta godina. Treba raditi ono što je sada moguće, a prioritet je funkcionalno povezivanje Sarajeva“, istakao je Komšić.

Nakon 20 godina, Komšić je prvi nebošnjak koji je izabran za gradonačelnika Sarajeva. Iako je svjestan kako povratak izbjeglih i raseljenih lica nije u nadležnosti gradskih vlasti Sarajeva, on vjeruje kako sam čin izbora Hrvata za gradonačlenika može stvoriti dobru klimu za povratak građana hrvatske nacionalnosti u Sarajevo.

„Za povratak se mora imati fond, a te fondove imaju kantoni i Federacija. Grad nema za to budžet, ali može napraviti povoljnu klimu, gdje će se ljudi osjećati ugodno i poželjeti da se vrate u Sarajevo“, naglasio je Komšić.

„Neke svjetske statistike pokazuju da je Sarajevo u svijetu na desetom mjestu kao poželjna turistička destinacija. O tome se malo zna kod nas, a to je jako značajno. Nedavno je objavljena još jedna statistika strane istraživačke organizacije, na listi ljubaznosti prema turistima, na prvom mjestu je Island, BiH na 16. mjestu, a Hrvatska na 165.“, kaže Komšić, dodavši da ove pokazatelje treba uzeti ozbiljno u obzir i raditi u navedenim oblastima još više.

Prof. dr. Ivo Komšić rođen je u Kiseljaku 16. juna 1948. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Odsjeku za filozofiju i sociologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu diplomirao je 1971. godine, magistrirao 1977., te doktorirao 1985. godine. Zvanje redovnog profesora stekao je 2000. godine, a bio je urednik u časopisu za filozofiju i društvenu teoriju „Dijalog“, te predsjednik Udruženja za sociologiju BiH.

Ivo Komšić bio je član Predsjedništva Republike BiHu ratnom periodu, a učestvovao je u skoro svim mirovnim pregovorima o Bosni i Hercegovini.

Jedan je od osnivača stranke Socijaldemokratske unije BiH, a svoj politički status zaledio je 2010. godine, zbog obnašanja funkcije dekana Filozofskog fakulteta u Sarajevu.