BiH
0

Ivo Komšić: Naša zemlja ulazi u stanje neizvjesnosti

FENA
Dopredsjednik Socijaldemokratske unije BiH Ivo Komšić je povodom najave izglasavanja ranije odbačenih ustavnih amandmana, i to prije uspostave nove vlasti, istaknuo kako "naša zemlja ulazi u stanje neizvjesnosti".

On smatra da naknadno prebrojavanje glasova upućuje da je u ovom izbornom procesu postojao izborni inženjering i ističe da su opravdane sumnje da je prebrojavanje trajalo dok se nije dobio poželjni sastav Zastupničkog doma BiH.

"Izbornu pobjedu su ostvarile stranke tzv. amandmanske koalicije koje se spremaju usvojiti ustavne amandmane odmah nakon konstituiranja državnog zakonodavnog tijela. Time se želi predodrediti i buduća vladajuća koalicija koja bi u skladu s amandmanima vodila daljnjoj razgradnji države", navodi se u Komšićevoj pisanoj izjavi.

Dodaje se da bi, uz već postojeće probleme i neizvršene obaveze aktuelne vlasti koja nije uspjela dobiti prolaz za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, to moglo potpuno blokirati formiranje državne vlasti BiH. Ova blokada bi mogla trajati sve do razrješenja kosovskog pitanja u Srbiji.

Komšić ističe da "u kaotičnom stanju koje će uslijediti može se desiti da naša država nema legitimnu vlast koja bi upravljala unutarnjim državnim procesima i vodila započeti proces pridruživanja NATO-u i Evropskoj uniji".

"Zato insistiramo da stranke koje su odgovorne za formiranje nove vlasti taj proces ubrzaju i stabiliziraju državu", navodi se u Komšićevoj izjavi.