BiH
8

Ivo Josipović večerao sa najvišim bh. dužnosnicima

Anadolija
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović, koji boravi u dvodnevnoj službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, prisustvovao je večeri čiji je domaćin predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, javlja reporter agencije Anadolija.

Večeri u ''Golf klubu'' u Sarajevu prisustvuju i premijeri entitetskih vlada Federacije BiH Nermin Nikšić i Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i ministri u Vijeću ministara BiH. Među prisutnima su zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova te zemlje Zlatko Lagumdžija, kao i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Josipović je posjetu BiH, prvu službenu posjetu nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, započeo sastankom sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i članovima Bakirom Izetbegovićem i Željkom Komšićem.

Ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu upriličena je ceremonija dočeka hrvatskog predsjednika, a nakon sastanka sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH, te bilateralnog sastanak delegacija dvije zemlje, predsjedavajući Radmanović i Josipović održali su zajedničku konferenciju za novinare.

Predsjednik Josipović poručio je na konferenciji da je "BiH važan susjed, partner i prijatelj Hrvatske", te da će Hrvatska nastaviti da pomaže Bosni i Hercegovini, kao i drugim zemljama regije na njihovom evropskom putu''.

Josipović se osvrnuo i na gradnju Pelješkog mosta, podsjetivši da je to jedna od opcija koja se u Hrvatskoj razmatra za povezivanje hrvatskog teritorija.

"Svjesni smo obaveze koju smo prihvatili da BiH omogućimo nesmetani pristup moru i obali i svaka gradnja koja bude vezana za most, bit će takva da ni u čemu ne ograničava BiH", kazao je Josipović.

Hrvatski predsjednik prisustvovao je i prijemu koji je u njegovu čast priredila ambasada Republike Hrvatske u BiH.

Tokom drugog dana posjete, Josipović će posjetiti Brčko Distrikt, te obići gradilište mosta preko rijeke Save, koji se gradi u sklopu koridora 5c i razgovarati sa čelnicima Brčko Distrikta.

U poslijepodnevnim satima u utorak hrvatski predsjednik posjetit će Tuzlu i razgovarati sa čelnicima općine Tuzla i Tuzlanskog kantona, kao i s predstavnicima Hrvata u tom dijelu Bih. Također će obići budući Hrvatski centar koji je u fazi preuređenja te upaliti svijeću ispred spomen-ploče na Trgu prekinute mladosti – Kapiji, gdje je od agresorske granate stradala 71 osoba.