BiH
0

Ivo Josipović u Mostaru: BiH je najvažniji hrvatski susjed

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bosna i Hercegovina predstavlja značajnog trgovinskog partnera Republici Hrvatskoj, te je najvažniji hrvatski susjed, rekao je danas predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović na 17. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru.

Obraćajući se na otvorenju 17. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, Josipović je kazao kako Hrvatska želi sa BiH razvijati odnose u duhu evropskog partnerstva, sa željom da kvaliteta tih odnosa donese konkretnu korist građanima obje zemlje.

"Posvećeni smo dobrobitima naših odnosa, posvećeni smo dobrim odnosima sa svim građankama i građanima BiH, sa svim narodima, a naravno da smo posebno posvećeni dobrobitu i razvoju odnosa sa hrvatskim narodom u BiH. Želja nam je da doprinesemo kulturnom, povijesnom i gospodarskom razvoju cijele BiH i cijelog hrvatskog naroda u BiH", poručio je Josipović.

Bosna i Hercegovina predstavlja značajnog trgovinskog partnera Hrvatske, nastavio je Josipović, istakavši kako je među državama regije, posebno u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, BiH najznačajnije izvozno tržište Hrvatske sa udjelom od oko 30 posto ukupnog izvoza hrvatskih proizvoda ove grane.

"Hrvatska je ujedno i jedno od najznačajnijih trgovinskih odredišta za BiH. U 2012. i najznačajnije. Rekao bih, općenito, BiH je najvažniji hrvatski susjed, naš veliki partner i naš veliki prijatelj", naglasio je Josipović.

Iz Mostara će tokom trajanja sajma biti poslane dobre vijesti i pozitivne poruke, istakao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. On je dodao da ipak ne treba zaboraviti da se ovogodišnji sajam održava u sjeni protesta građana koji su u proteklih 60 dana potresli više gradova u BiH, pa i Mostar.

"Pored iskazanog nezadovoljstva socio-ekonomskim stanjem u državi, nažalost, desilo se i nasilje, paljevina, rušilački pohodi i ugrožavanje života ljudi. Upravo zbog toga, i neki prijatelji ove zemlje, tradicionalni partneri i gosti ovog sajma, ove godine nisu sa nama", rekao je Izetbegović.

Najodgovorniji ljudi koji vode BiH moraju shvatiti poruku običnog čovjeka, nastavio je Izetbegović, koji želi pravdu, posao i prosperitetniju budućnost za svoju djecu.

"Iznova pozivam, prestanimo gubiti vrijeme na prepirke o nerealnim scenarijima. Prestanimo oživljavati stare strahove i manipulirati njima. Posvetimo se poslu koji će svima u ovoj zemlji donijeti viši standard života i vidljiv napredak", poručio je Izetbegović.

Iz godine u godinu mostarski sajam je rastao, a danas je vodeća manifestacija gospodarsko izložbenog karaktera, rekao je gradonačelnik Grada Mostara Ljubo Bešlić.

"Značajan je posebice za Grad Mostar, ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Unatoč političkim prilikama koje nam nisu sklone, jer Grad Mostar već godinu i po nema Gradsko vijeće, te negativnim dešavanjima od prije dva mjeseca u Mostaru i BiH, a nadam se da ovim putem šaljemo pozitivnu poruku iz Mostara investitorima i svima koji imaju poslovne ideje", kazao je Bešlić.

Prisutnima se obratila i direktorica sajma Delfine Bošnjak, koja je kazala kako će u sklopu pet sajamskih dana biti predstavljeno oko 700 izlagača iz regije i 20 zemalja svijeta.