BiH
1

Ivo Josipović sljedeće sedmice dolazi u posjetu BiH

Klix.ba
Ivo Josipović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ivo Josipović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović 8. i 9. jula odlazi u dvodnevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini, prvu nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Prvi dan službene posjete Josipović će održati razgovore s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH. Susrest će se i sa članovima Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH te će prisustvovati radnoj večeri s predsjedavajućim Vijeća ministara, ministrima u Vijeću ministara te predsjednicima Vlada entiteta.

Također, hrvatski predsjednik prisustvovat će prijemu kojeg u njegovu čast priređuje Ambasada RH u BiH.

Drugi dan posjete prijepodne, predsjednik Josipović posjetit će Brčko distrikt gdje će obići gradilište mosta preko rijeke Save, koji se gradi u sklopu koridora 5C, te razgovarati s čelnicima Brčko distrikta.

Poslijepodne istog dana posjetit će Tuzlu i razgovarati s čelnicima općine i kantona Tuzla te s predstavnicima Hrvata u Tuzlanskom kantonu.

Također će obići budući Hrvatski centar koji je u fazi preuređenja te upaliti svijeću ispred spomen-ploče postavljene u sjećanje na 71 mladog čovjeka poginulih na tom mjestu 1995. godine na Kapiji, Trgu prekinute mladosti.

Na kraju posjeta, predsjednik Josipović prisustvovat će potpisivanju Sporazuma o saradnji između Univerziteta u Tuzli i u Zagrebu.