BiH
9

Ivo Josipović prošetao Tuzlom i položio cvijeće na Kapiji

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, najmlađe članice Evropske unije, svoju dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini okončao je u Tuzli, gdje se sastao s općinskim načelnikom Jasminom Imamovićem, građanima hrvatske nacionalnosti iz Tuzlanskog kantona i rektorom Univerziteta u Tuzli Enverom Halilovićem.

Predsjednik Josipović položio je cvijeće i odao počast nevino stradalim građanima Tuzle u agresorskom granatiranju 25. maja 1995. godine kada je život na Kapiji izgubila 71 osoba, dok je blizu 200 teže i lakše ranjeno.

Tuzlanski domaćini s predsjednikom Josipovićem su prošetali centrom grada, odnosno od spomenika velikanima Ismetu Mujezinoviću i Meši Selimoviću, spomenika kralju Tvrtku I Kotromaniću, pored originalnih starobosanskih stećaka u Centralnom gradskom parku i platoa s Poveljom Kulina bana, pa sve do Trga slobode i nadvožnjaka koji ga povezuje s kompleksom Panonskih jezera.

"Odnosni BiH i Hrvatske neće se promijeniti zbog našeg ulaska u EU. Naprotiv, jačat ćemo našu saradnju, a od ulaska Hrvatske u EU očekujem da profitira cijela regija. Tuzla je grad koji me je oduvijek oduševaljavao i radostan sam što sam došao ovdje", rekao je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

Potpisivanjem aneksa Sporazuma o saradnji između Sveučilišta u Zagrebu i Univerziteta u Tuzli, koje će biti upriličeno u 19 sati, zvanična dvodnevna posjeta predsjednika Ive Josipovića našoj zemlji će biti okončana.