Najbogatiji predsjednici ex-Yu
0

Ivo Josipović najbogatiji, Željko Komšić najsiromašniji

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović najbogatiji je među predsjednicima zemalja bivše Jugoslavije, dok je predsjedavajući Pedsjedništva BiH, Željko Komšić, najsiromašniji, piše srbijanski portal Mondo.

Među najbogatijima našli su se i predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov, kao i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Prema pisanju Monda, Josipović je znao dobro unovčiti svoje pravničke i kompozitorske vještine, pa je zahvaljujući tome godišnje 'zgrtao' 60.000 eura, dok je njegova supruga Tatjana kućni budžet punila i sa 137.000 eura godišnje.

Bračni par Josipović posjeduje četiri velika stana, a u njihovoj garaži smještena su i dva automobila, "Mazda pet“ i "Opel Meriva“, dok u banci imaju 300.000 eura ušteđevine.

Za razliku od Josipovića, srbijanski predsjednik Boris Tadić posjeduje ušteđevinu od svega 50. 000 eura, a jedini je od svih šefova zemalja s prostora bivših jugoslovenskih republika koji nema stan ili kuću u svom vlasništvu, a također on ne posjeduje ni vlastiti automobil.

Najsiromašniji je, svakako, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, koji ima više dugova nego imovine.

Naime, on mjesečno zarađuje 1.000 eura, a posjeduje stan čija vrijednosti iznosi 37.000 eura. U svojoj imovinskoj kartici naveo je kako je zadužen blizu 70.000 eura.

Inače, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov po svom bogatsvu posve je blizu Josipoviću. On posjeduje zemljište u Skoplju koje je vrijedno 24.195 eura i automobil "Toyotu Corollu“, a na računu ima oko 35.000 eura ušteđevine, te blizu 55.000 eura od prodaje stana. Njegova supruga Maja Ivanov vlasnica je stana u Skoplju vrijednog blizu 80.000 eura.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ima dva stana u Podgorici i vikendicu u Sutomoru, dok njegova mjesečna primanja iznose 1.800 eura mjesečno.

Slovenija je jedina država bivše Jugoslavije koja ne objavljuje podatke o prijavljenoj imovini svojih funkcionera. Naime, predsjednik Slovenije Danilo Turk je morao priložiti svoju imovinsku kartu, ali se ona, prema zakonima u toj zemlji, ne smije objavljivati.