BiH
12

Ivo Banac: U BiH će ponovo biti kritično

Anadolija
Ivo Banac (Foto: Anadolija)
Ivo Banac (Foto: Anadolija)
Ugledni povjesničar, profesor emeritus na Sveučilištu Yale i redoviti profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. Ivo Banac ocijenio je u izjavi za agenciju Anadolija, a u povodu 18. godišnjice potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, da međunarodna zajednica ništa ne radi u Bosni i Hercegovini i da neće ni raditi ''sve dok stvari ponovo ne postanu kritične''.

"Kad će se to dogoditi, možemo samo pretpostaviti. Ali dogodit će se", rekao je Banac.

Dodao je da su prilike u BiH jednako loše kao što su bile prošle godine, pa i gore.

"To, dakle, znači da se ništa od Daytona naovamo nije stvarno pomaklo.  Za to su odgovorne političke stranke u BiH, naravno. I pasivnost naroda. Da narod želi drugačiju vlast, postoje instrumenti da se ovakva vlast promijeni. Tu je zapravo cijeli problem. Naravno, u ovoj lošoj situaciji ulje dolijevaju susjedi, razni ekstremisti, zemlje iz bližeg ili daljeg susjedstva. A tzv. međunarodna zajednica ne radi ništa, niti ima namjeru da išta radi dok stvari  ponovo ne postanu kritične", izjavio je Banac.

Dejtonski mirovni sporazum parafiran je 21. novembra 1995. godine u Daytonu.

Sporazum su potpisali prvi predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, srbijanski i hrvatski predsjednici Slobodan Milošević i Franjo Tuđman te glavni američki posrednik Richard Holbrooke i general NATO-a Wesley Clark. Dayton je zaustavio krvoproliće u BiH, ali je, prema ocjenama stručnjaka, stvorio nefunkcionalnu državu zbog čega je BiH u političkoj krizi i skoro dvije decenije o završetka agresije i rata.