BiH
68

Ivica Osim dobitnik Mirovne nagrade mreže za izgradnju mira

FENA
Poznati fudbalski stručnjak Ivica Osim ovogodišnji je dobitnik Mirovne nagrade Mreže za izgradnju mira.

Nagradu je danas u Sarajevu preuzeo njegov sin Amar Osim u sklopu događaja koji su u Historijskom muzeju BiH organizirale tri mreže nevladinih organizacija: Mreža za izgradnju mira, Mreža Account i Mreža pravde, s ciljem da se rad nevladinih organizacija (NVO) približi građanima u BiH.

"Kroz dijalog, povjerenje, razumijevanje i odgovornost Ivica Osim nas je naučio da vjerujemo jedni drugima, što je rezultiralo ne samo sportskim uspjesima, nego i boljitkom svih nas", istaknuto je na dodjeli nagrade, koju je uručio fra Marko Oršolić, njen prošlogodišnji dobitnik.

Nevladine organizacije prikupile su intelektualne i vizuelne materijale koje su ovom prilikom predale Historijskom muzeju kako bi bili na raspolaganju budućim generacijama: studentima, naučnim radnicima, građanima i posjetiocima kojima će poklonjena građa moći služiti i u istraživačke svrhe, kao svjedok jednog vremena i dio historijskog naslijeđa nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini. Na otvorenju izložbe i panel diskusije o temi "Razgovarajmo o nama - mir, pravda, borba protiv korupcije: uloga NVO“ istaknuto je da se radi o vrijednoj zbirci koja svjedoči o misiji i aktivnostima ovih nevladinih organizacija u posljednjih 20 godina.

Uz tehničku podršku USAID JSDP II realizacija kompletnog projekta povjerena je Fondaciji lokalne demokratije.

"Nevladine organizacije u BiH u posljednjih 20 godina dale su izuzetan doprinos kako razvoju društva, tako i unaprjeđenju ljudskih prava uvijek sa istim ciljem da položaj građana i građanki BiH bude poboljšan", izjavila je izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije Jasmina Mujezinović.

Prije panel diskusije prikazan je kratki film o nevladinim organizacijama u BiH, te je razgovarano o historijskom razvoju i značaju NVO-a u kontekstu historijskog naslijeđa, ulozi međunarodnih organizacija u razvoju NVO-a, kao i o aktivnostima nevladonog sektora u oblastima mira, pravde i borbe protiv korupcije.