BiH
0

Ivica Kostelić: Nisam naci, svega mi!

Klix.ba
Prašina koju je podigao hrvatski tjednik <b><a href="http://www.nacional.hr" target=_blank>Nacional</a></b> tvrdeći da je Ivica simpatizer nacističke ideologije još se ne sliježe. Nakon što je Ivičin glasnogovornik odbacio optužbe i krive navode, Nacional je je na svojim stranicama izbacio <b><a href="http://www.nacional.hr/index3.php?broj=2003-01-15&kat=dnevne&id=2111" target=_blank>mp3 snimak</a></b> izjave. Nakon toga, Ivica Kostelić daje pripćenje za javnost kojeg prenosimo u cijelosti:

"Obraćam se ovim priopćenjem cjelokupnoj hrvatskoj, europskoj i svjetskoj javnosti u povodu zlonamjernog i grubog napada u hrvatskom tjedniku "Nacional", koji je putem novinskih agencija prenesen u cijeli svijet.

Duboko sam pogođen i zgrožen napisima o sebi i svojoj obitelji u tjedniku "Nacional" i našim dovođenjem u vezu s najvećim zlom u povijesti čovječanstva - nacizmom. Mnogima od vas dobro je poznat sportski put, moj i moje obitelji. Sve što smo postigli i ostvarili na sportskim terenima plod je dugogodišnjeg marljivog i mukotrpnog rada, skromnosti i odricanja.

Nakon jednog od mojih najvećih uspjeha u posljednje vrijeme, pobjede u slalomu u Kranjskoj Gori, nažalost, jedna je moja izjava istrgnuta iz konteksta i potpuno pogrešno interpretirana. Želeći naglasiti upravo svoju posvećenost skijanju i sportu, vjerojatno sam pod dojmom ratnog filma koji sam gledao prije nekoliko dana upotrijebio nespretnu i nesretnu metaforu. Ako sam tom rečenicom nekoga povrijedio, najiskrenije se ispričavam, jer to svakako nije bila moja namjera. No, jednako Vas tako uvjeravam i odgovorno izjavljujem da niti ja, niti itko iz moje obitelji nikada nije imao i nema nikakve veze s nacizmom. Ja osobno i cijela obitelj nacizam preziremo i doživljavamo ga kao jedno od najvećih zala svjetske povijesti.

Odgojen sam u svojoj obitelji da iznad svega cijenim i poštujem svakog čovjeka, bez obzira na pripadnost naciji, vjeri ili rasi. Odgojen sam da osudim svaki ekstremizam, nasilje i netoleranciju. Obitelj i otac duboko su mi usadili osjećaj da se svakog čovjeka cijeni po njegovim djelima i da se za sebe borim samo teškim i poštenim radom. Upravo zato što su me te vrijednosti formirale i označile kao čovjeka iznad svega osuđujem nacizam kao ideju i kao djelo, te ga duboko prezirem. Takav odnos imam i prema svakom drugom apsolutizmu koji proganja i čini zločin nad ljudima i njihovim slobodama.

Moje srce ne kuca ni desno niti lijevo, već samo sportski, te su moja razmišljanja vezana isključivo uza skijanje. Nažalost, za mene je najtužnija i najsramnija činjenica da mi se tako grubo podmeće u mojoj domovini, za koju nastupam s toliko srca i želje, a jednako mi je nerazumljivo da pojedini svjetski listovi, bez provjere, prenesu takav zlonamjeran tekst iz žutog tiska. Rečenice koje je objavio Nacional grubo su istrgnute iz konteksta šireg, neformalnog dijela razgovora nakon obavljenog intervjua, te dramatično montirane u meni nerazumljivoj želji da me se u trenucima ostvarivanja najvećih sportskih rezultata moralno i ljudski diskreditira i baci u blato. Prošao sam mukotrpan i bolan put oporavka od sportskih ozljeda, ali s takvim se zlom nikada nisam suočio.

Ja nisam nacist, nikada to nisam bio, a siguran sam i da svi koji me poznaju, ali i oni koji su samo pratili moj sportski put i ponašanje na snježnim stazama i izvan njih to jako dobro znaju. Ja sam sportaš i nemam ni vremena niti motiva za javne polemike i prepucavanja s ljudima koji žive od laži i podmetanja. Vjerujem da će to spoznati i oni koji su, nažalost, povjerovali u takav zlonamjeran tekst", stoji u priopćenju Ivice Kostelića.