BiH
0

Ivanković Lijanović zakazao nastavak 76. sjednice Vlade FBiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Federalni dopremijer Jerko Ivanković Lijanović zakazao je nastavak 76. sjednice Vlade Federacije BiH za danas u Sarajevu u 10 sati.

Prošle sedmice, kako je poznato, dopremijer Ivanković Lijanović je zakazao i predsjedavao nastavkom 76. sjednice Vlade FBiH, a kojoj nisu prisustvovali članovi Vlade iz SDP-a.

Tom prilikom je Ured Vlade Federacije BiH za zakonodavstvo i usklađenost s propisima Evropske unije saopćio kako smatra da nisu ispunjeni uvjeti da zamjenik federalnog premijera može zakazati sjednicu ili nastavak sjednice Vlade Federacije BiH budući da premijer tog dana (27. marta) nije bio odsutan niti spriječen da obavlja svoje dužnosti, niti je odredio bilo kojeg od zamjenika premijera da sazove sjednicu.

U međuvremenu je premijer Nermin Nikšić od Ustavnog suda FBiH zatražio da razriješi spor između premijera i devet ministara u vezi sa spornom odlukom, a zbog prekoračenja ovlaštenja i zloupotrebe položaja podnio je i krivičnu prijavu protiv dopremijera Jerke Ivankovića Lijanovića.

Nikšić je naveo da nema namjeru zakazivati redovne sjednice Vlade FBiH dok Ustavni sud FBiH ne riješi taj spor.

Ministri iz SDPBiH i premijer Nermin Nikšić napustili su 19. marta sjednicu Vlade Federacije BiH, nakon što su ministri iz Stranke demokratske akcije (SDA), Narodne stranke Radom za boljitak i Hrvatske stranke prava (HSP) BiH usvojili izmjene Poslovnika o radu Vlade.