BiH
0

Ivanković Lijanović: Razumijem nezadovoljstvo, ali nema razloga za proteste

FENA
Jerko Ivanković Lijanović
Jerko Ivanković Lijanović
U povodu najavljenih protesta poljoprivrednika, saopćenjem za javnost oglasio se dopremijer Federacije BiH i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović u kojem poručuje kako nema razloga za održavanje protesta.

Ivanković Lijanović je kazao kako razumije nezadovoljstvo poljoprivrednika jer već dugo čekaju svoja sredstva te istaknuo kako ni on nije zadovoljan Programom poticaja za ovu godinu odnosno iznosom predviđenih sredstava.

"Nismo smanjivali poticaje za proizvodnje za ovu godinu, što je najvažnije, ali nismo ih mogli ni povećavati. Nadam se da ćemo kroz rebalans proračuna doći do više sredstava i tako moći ispuniti očekivanja udruga poljoprivrednika", kazao je Ivanković Lijanović.

Također, izrazio je nadu u to da će na idućoj sjednici federalne Vlade usvojiti Program poticaja za 2013. godinu jer se, kako je kazao, poljoprivrednici nalaze u jako teškoj situaciji.

Prema njegovim riječima, poljoprivrednicima nije isplaćen poticaj za mlijeko za oktobar, novembar i decembarprošle godine i za januar i februar ove godine, a nakon usvajanja Programa potrebno je 30 dana da se usklade pravilnici kako bi se mogli obrađivati zahtjevi i vršiti isplate.

"Nažalost, probijen je i zakonski rok jer 8. februara 2013. godine smo morali imati usvojen Program sukladno Zakonu o poticajima u poljoprivredi. Ja sam taj Program uputio Vladi FBiH još u prvom mjesecu ove godine i vjerujem da to neće čekati dalje od ponedjeljka, kada ćemo imati iduću sjednicu Vlade FBiH", navodi Ivanković Lijanović.

Smatra kako je dobro to što su pojedine udruge poljoprivrednika podnijele prijave da istražni organi pregledaju sav materijal, sve odluke i "sve ono što smo radili, da utvrde da nema nepravilnosti i kršenja zakona kako bi praktično odbili sve špekulacije koje se nameću u javnosti", navodi se u priopćenju federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.