Premijer uputio budžet u Parlament
64

Ivanković Lijanović: Nikšić nastavlja kršiti zakone FBiH

Piše: E. G.
Jerko Ivanković Lijanović
Jerko Ivanković Lijanović
Odluku premijera Federacije BiH Nermina Nikšića da uputi budžet u parlamentarnu proceduru umjesto Vlade Federacije, nakon što se niko osim ministara iz SDP-a danas nije pojavio na sjednici, zamjenik premijera i ministar Jerko Ivanković Lijanović je ocijenio nastavkom kršenja zakona.

Obaveza mene kao zamjenika premijera, ministra i ostalih članova Vlade FBiH je obaveza štititi zakonitost rada Vlade, kazao je za Klix.ba Jerko Ivanković Lijanović, obrazlažući time razlog zašto danas ministi iz SDA, NSRB i HSP-a nisu došli na zakazanu sjednicu na kojoj je trebalo biti riječi o budžetu za narednu godinu.

"Od premijera smo zatražili da se vrati u okvire zakona kako bi mogli normalno raditi i usvojiti budžet jer je to vrlo važan dokument za Federaciju, posebno za korisnike budžeta poput penzionera, jer ako ne usvojimo budžet izgubit ćemo MMF aranžman i onda nećemo imati finansijsku stabilnost u idućoj godini. Nažalost, premijer se još nije vratio u zakonske okvire i ja se nadam da će on to napraviti u što kraćem roku kako bi dalje mogli normalno raditi. Ako očekujemo od svakog građanina Federacije da se ponaša u okvirima zakona, onda to svakako očekujemo i od premijera koji bi trebao biti primjer svim građanima", kažao Ivanković Lijanović.

Pod tim da je premijer izašao iz zakonskih okvira smatra se donošenje njegove odluke u pogledu produženja mandata predsjedniku Uprave Razvojne banke bez sazivanja Skupštine Razvojne banke, a u funkciji predsjednika Skupštine.

Kako je Nikšić odlučio da sam uputi budžet u parlamentarnu proceduru, za šta tvrdi da ima uporište u Ustavu Federacije, Ivanković Lijanović je ovaj čin ocijenio kao nastavak prakse kršenja zakona.

"Očito je da premijer nastavlja tu praksu i mi smo zatražili od pravnika da nam prouče cijelu tu materiju. Do sada nikada premijer nije upućivao budžet u Parlament, nego je to činila Vlada, ali još ćemo sve to do sutra provjeriti i izvjestiti javnost o tome", kazao je Ivanković Lijanović.