BiH
0

Ivanković Lijanović: Nadam se da ovo nije nastavak politički režiranih optužnica

Klix.ba
Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Klix.ba)
Jerko Ivanković Lijanović (Foto: Klix.ba)
"Nadam se da ovo nije nastavak politički motiviranih i režiranih optužnica", kazao je u saopćenju dopremijer Federacije BiH i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Jerko Ivanković Lijanović, reagirajući na informaciju da je Federalna uprava policije Tužilaštvu KS podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv njega i još 56 osoba koja se dovode u vezu sa sumnjom zbog počinjenog krivičnog djela, zloupotrebe položaja i ovlasti.

“Sve što smo radili u Ministarstvu, radili smo u skladu sa zakonskom regulativom, programima Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u okviru kojih su poštivane i transparentno provedene sve neophodne i propisane procedure. Mojim dolaskom u Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH uveli smo transparentnost da svi poticaji u poljoprivredi budu dostupni čitavoj javnosti putem službene web stranice Ministarstva, te je na taj način javnost upoznata ko na koji način i u kojem iznosu je ostvario pravo na poticaje", saopćio je Ivanković Lijanović.

Dopremijer FBiH navodi da je uvedeno jako puno novina kojim su zaustavljene zloupotrebe poticaja u poljoprivredi.

"Svjesni smo da nismo uspjeli spriječiti sve zloupotrebe u poljoprivredi koje su se dešavale. Komisije Ministarstva isto tako otkrivaju zloupotrebe koje će biti dostupne javnosti, a ukoliko je i Federalni MUP utvrdio bilo kakve zloupotrebe smatram da svi oni koji su zloupotrijebili poticaje u poljoprivredi trebaju biti sankcionisani. Podsjećam da podržavam rad svih institucija u ovoj zemlji koje rade na utvrđivanju i sankcionisanju onih koji su zloupotrijebili poticaje u poljoprivredi”, izjavio je Jerko Ivanković Lijanović.