Moguć zastoj trgovine s Hrvatskom
9

Ivanković-Lijanović: Ispuniti uslove koji garantuju izvoz u EU

SRNA
Mladen Ivanković Lijanović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Mladen Ivanković Lijanović (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
BiH će imati veliki zastoj u trgovini robe sa Hrvatskom, koja je trenutno njen najznačajniji vanjskotrgovinski partner, ako se do početka 2013. godine, kada Hrvatska ulazi u Evropsku uniju (EU) ne pomakne s mrtve tačke i ne ispuni uslove koji će joj zagarantovati izvoz, smatra poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanković-Lijanović.

"Bitno je istaći da uslovi iz Mape puta koju je usvojilo Vijeće ministara BiH, a koja garantuje izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla u zemlje EU, još nisu blizu da se ispune i to stanje prezentuje šta je do sada uradilo na tom polju Vijeće ministara BiH'', ocijenio je on.

Ivanković-Lijanović je na današnjoj zajedničkoj sjednici oba doma parlamenta BiH, u vezi sa tim aktuelnim problemom, uputio poslaničko pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, saopšteno je iz Narodne stranke "Radom za boljitak".

On je pitao Bevandu da li će preduzeti sve potrebne aktivnosti da bi bio osiguran izvoz proizvoda životinjskog porijekla u Evropsku uniju i na taj način spriječeno da se, ulaskom Hrvatske u EU iduće godine BiH, izgubi izvoz proizvoda životinjskog porijekla u tu zemlju i tako pretrpi velike štete, posebno po domaće poljoprivredne proizvođače.