BiH
0

Ivanišević: Optužbe gradonačelnice Borovac su smiješne

Sarajevo-x.com
Nakon neusvajanja RP "Kvadrant C-Marijin Dvor", gradonačelnica Semiha Borovac jučer je izjavila kako iza neusvajanja plana i samim time upitnog nastavka izgradnje turske ambasade zapravo stoje privatni interesi predsjedavajućeg Gradskog vijeća Marina Ivaniševića. Za naš portal Ivanišević je komentarisao navode gradonačelnice Borovac.

"Jedino što mogu uraditi jeste da se nasmijem na takve smiješne i mahalske komentare kojima se pokušava skrenuti pažnja sa suštine problema“, kazao je Ivanišević.

Prema Ivaniševićevim riječima, firma u kojoj on radi podnijela je zahtjev za nadziđivanje poslovnog objekta u ulici Envera Šehovića, ali tada taj zahtjev nije prihvaćen.

"Ja sam tada na početku sjednice Gradskog vijeća rekao da neću učestvovati ni u raspravi ni u procesu odlučivanja oko toga jer imam osobni interes u svemu. To što tvrdi gradonačelnica jeste da su i vijećnici SDP-a i svi ostali podržali Regulacioni plan u kojem nema te izmjene koju sam ja kao navodno osobno tražio. O tome da li zahtjev za nadogradnju u ulici Envera Šehovića ima veze sa Regulacionim planom Kvadrant C Marijin Dvor ne treba ni raspravljati pogotovo jer se prvo raspravljalo o Kvadrantu C pa onda o zahtjevu za nadogradnju u Envera Šehovića. Dakle, jedno sa drugim nema nikakve veze“, objasnio je Ivanišević.

Na jučerašnjem Kolegiju Gradskog vijeća vijećnici SDP-a su, prema Ivaniševićevim riječima predlagali da se turska ambasada izdvoji iz svega, da se o njoj posebno raspravlja te da se Regulacioni plan donese samo za nju kako bi se omogućio nastavak izgradnje objekta.

"Taj prijedlog vijećnici SBiH i SDA nisu podržali. Oni su tražili da se isključivo i jedino razgovara o cijelom planu“.

Prije Kolegija SDPBiH je održao konferenciju za novinare kako bi pojasnili svoj stav u vezi sa izgradnjom turske ambasade i jasno stavili do znanja da SDP nije "protiv izgradnje turske ambasade na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, nego je protiv bogaćenja male grupe ljudi koji se kriju iza izgradnje Ambasade“.

Zbog neslaganja vijećnika u Gradskom vijeću, izgradnja se nastavlja po Regulacionom planu iz 2003. godine, a kako bi došlo do nekih promjena, gradonačelnica bi trebala pokrenuti proceduru ponovnog razmatranja plana. Po tom planu iz 2003. se mogu svi ponašati, ali u ovome trenutku izgrađen je objekt od 11 etaža a dozvoljeno je šest. "Izvjesno je da će se svi morati ponašati u skladu sa Regulacionim planom koji je na snazi a koji određuje visinu objekata“, kazao je Ivanišević.

Regulacionim planom Kvadranta C iz 2003. godine, koji obuhvata i Vilsonovo šetalište, dozvoljena gradnja za poslovnu i diplomatsku zonu. Prema tom planu, predviđena kvadratura za ambasade je 13.000 metara kvadratnih, a za poslovne objekte nešto više od 100.000 metara kvadratnih.

Prema predloženim izmjenama Regulacionog plana, koje nisu dobile podršku na Gradskom vijeću, bilo je predviđeno još 1.400 metara kvadratnih za tursku ambasadu, ali i dodatnih 90.000 metara kvadratnih za poslovne prostore. Ukupna cijena tih novih kvadratnih metara poslovnog prostora je čak oko 400 miliona KM i tu se, prema riječima predsjedavajućeg Gradskog vijeća Marina Ivaniševića nalazi ključ problema.