BiH
9

Ivanić zahvalio UN-u za podršku BiH

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić sastao se danas u Sarajevu s pomoćnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) za Evropu i Zajednicu nezavisnih država Cihan Sultanoglu te izrazio zahvalnost za značajnu ulogu koju su UN i njihove agencije imale u BiH tokom poslijeratnog perioda, a posebno u periodu nakon prošlogodišnjih poplava.

Kao pozitivan primjer uloge UN-a, istakao je projekt Dijalog za budućnost, koji je realiziran u saradnji između Predsjedništva BiH i agencija UN-a u BiH.

Ivanić je informirao Sultanoglu o političkoj situaciji u BiH i aktuelnim političkim procesima, naglasivši da su pred bh. vlastima značajni izazovi vezani za provođenje reformi u okviru nove evropske inicijative za BiH.

Naglasio je značaj političke poruke ove inicijative u kontekstu aktuelnih dešavanja u regionu i Evropi.

Sultanoglu je istakla kako UN podržava evropski put država regiona, uključujući i BiH.

Imajući u vidu osjetljivost situacije u regionu, UN pažljivo prate razvoj događaja, a Sultanoglu je posebno zadovoljstvo izrazila saradnjom koju imaju s institucijama u BiH.

Razgovarano je i o prioritetnim oblastima za nastavak saradnje te je konstatovano da jedna od najvažnijih tema kojima se treba pozabaviti u budućem radu treba da budu pitanja vezana za položaj mladih, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.