Dom naroda Parlamenta BiH
0

Ivanić: Ulazimo u tešku situaciju, trebamo se prestati zaduživati

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Preostale tačke nastavka 23. sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH završene su danas. Na sjednici je usvojen Izvještaj o finansijskoj reviziji izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH za 2011. godinu.

O ovoj tački samo su diskutirali delegati Mladen Ivanić i Halid Genjac iznoseći niz zamjerki na izvještaj i trošenju budžetskih sredstava.

Genjac je istakao da je mnogo sredstava potrošeno na reprezentaciju, kupovinu automobila, na telefonske račune, kao i ogromne troškove na odobrene kredite a koji se ne troše pa se na to plaćaju zatezne kamate.

"Bilo je i mnogo izdataka za sudske presude protiv institucija Bosne i Hercegovine, ali u ovom izvještaju uopće nema analize o svim stavkama koje sam pomenuo. Ne zna se ko je odgovoran, kakve su posljedicei šta će se poduzeti protiv onih koji su nezakonito trošili budžetska sredstva“, rekao je Genjac.

Mladen Ivanić je dodao da je vrlo teško raspravljati o izvještaju o izvršenju budžeta, kada je već revizija konstatirala da ima mnogo neistina.

"Ulazimo u tešku situaciju i trebamo se prestati zaduživati, jer vraćanje vanjskog duga najveći je rashod BiH“, kazao je Ivanić.