BiH
0

Ivanić: Ukoliko PIC ne ostavi prostor za promjene ulazimo u neizvjesnu krizu

FENA
Lider Partije demokratskog progresa RS-a Mladen Ivanić upozorio je danas da ukoliko Vijeće za implementaciju mira (PIC) ne ostavi prostor da se desi promjena nakon posljednjih odluka visokog predstavnika, BiH će ući u neizvjesnu kriznu situaciju koja ne treba nikome.

Ivanić je na pres-konferenciji kazao da ukoliko se određeno rješenje ne nađe do ponedjeljka ulazimo u stanje koje neće biti jednostavno, jer su svi odlučni da ostanu pri svojim odlukama.

Naveo je i da je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić jasno rekao da će njegova odluka da li će podnijeti ostavku na tu funkciju zavisiti od komunikea PIC-a, naglasivši da je jako bitno da zemlje članice PIC-a nađu način da vrate institucije u normalan rad, a prestane se insistirati o nekoj isključivosti.

Ivanić je priznao i da je malo vjerovatno da će PIC dati preporuke za izmjene i dopune Zakona o Vijeću ministara, a da ima prostora da se neka pitanja reguliraju kada je u pitanju poslovnik oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ivanić je kazao da je na jučerašnjem dijelu sastanka PIC-a postavio pitanja: ko nije dolazio na posao i zbog kojih su uvedene Lajčakove mjere, ali nije dobio odgovor, jer takvih ljudi nije ni bilo.

Naveo je i da nije dobio odgovor ni na pitanja kako su se mehanizmima koji su do sada korišteni uspjele provesti teške reforme u BiH, kao i zašto se odluke koje je nametnuo visoki predstavnik nisu pokušale provesti u redovnoj proceduri i zašto OHR ima dva potpuno različita tumačenja i da li ona zavise od toga ko je na čelu pravnog odbora te institucije.