BiH
0

Ivanić u Beogradu: Vjerujem da je EU ovaj put ozbiljna

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ocijenio je večeras u Beogradu da je po prvi put uvjeren da Evropska unija misli ozbiljno po pitanju evropske perspektive Zapadnog Balkana.

Ivanić je, na okruglom stolu "Berlinski proces u Beograd: EU kao novi/stari mirovni projekt za Zapadni Balkan", na 5. beogradskom sigurnosnom forumu, kazao da je to zbog novog razvoja u Evropi, ali i Libiji, Siriji, Ukrajini, zbog kojeg postoji jasno razumijevanje da bez evropske perspektive za Balkan može biti daljnjih problema.

Prema Ivanićevim riječima, zato je iniciran Berlinski proces.

"Regionalni i briselski igrači zbog toga sada imaju isti cilj. Ne očekujem brzo proširenje, ali po prvi put ima osjećaj da se s tim misli ozbiljno", naglasio je Ivanić.

Za BiH, prema njegovim riječima, veoma je važna stabilna regija.

"Evropska inicijativa za BiH predviđa da se ne razgovara o pitanjima oko kojih se ne slažemo, već oko onog oko čega se možemo dogovoriti, s ciljem da se poboljša svakodnevni život građana. Ako uspijemo u tome, razlike će biti manje i možemo gledati pozitivnije na budućnost", dodao je.

Ivanić je naglasio da EU mora biti ozbiljna i slati jasnu poruku, te da sve zemlje kandidati moraju vidjeti opipljive rezultate i prednosti približavanja EU.