BiH
32

Ivanić traži da se iz Predsjedništva BiH isele kabineti Marinka Čavare i potpredsjednika FBiH

Piše: Er. M.
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić obratio se Generalnom sekretarijatu Predsjedništva BiH u povodu ilegalnog boravka predsjednika FBiH Marinka Čavare i potpredsjednika FBiH Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića u ovoj zgradi.

Ivanić je u pismu tražio od generalnog sekretara Predsjedništva BiH Borisa Buhe da poduzme neophodne mjere kako bi kabineti predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH bili što prije iseljeni.

On je Sekretarijat podsjetio da je Predsjedništvo BiH 20. juna 2016. godine zaprimilo dopis od predsjednika Federacije BiH kojim se traži donošenje odluke o produženju odobrenja za korištenje prostorija u zgradi Predsjedništva BiH.

"Podsjetit ću Vas također da Predsjedništvo BiH nije donijelo takvu odluku niti odobrilo produženje boravka te da zato od 12. jula 2016. godine ne postoji pravni temelj za boravak kabineta predsjednika i potpredsjednika FBiH u zgradi Predsjedništva BiH", napisao je Ivanić.

Kako kaže, Služba za zajedničke poslove institucija BiH bila je zadužena da po iseljavanju kabineta dužnosnika FBiH iz predmetnog objekta otpočne pružanje usluga unutrašnjeg osiguranja u zgradi Predsjedništva BiH.

"Kao što znate, Služba za zajedničke poslove je preuzela usluge unutarnjeg osiguranja zgrade 1. novembra 2016. godine, a kabineti institucija FBiH još uvijek nisu napustili zgradu Predsjedništva BiH", naveo je Ivanić.

On je napisao da su razlozi zbog kojih je potrebno da kabineti predsjednika i potpredsjednika FBiH napuste zgradu Predsjedništva BiH mnogobrojni.

"Prvenstveno, smatram da prisustvo institucija FBiH u zgradi Predsjedništva BiH narušava neutralnost prostorija zajedničkih institucija. U ovom trenutku te prostorije koriste samo institucije FBiH, dok institucije Republike Srpske nemaju prava na isto, što je neupitno diskriminirajuće", ističe Ivanić.

Dodaje da je, s obzirom na to da više ne postoji pravni osnov za boravak institucija FBiH u zgradi Predsjedništva BiH, potrebno zaštititi instituciju Predsjedništva BiH zbog mogućnosti pravnih posljedica bespravnog boravka.

"I na kraju, ali ne manje važno, želim istaknuti sigurnosni razlog, jer nisam siguran da službe zadužene za vanjske i unutrašnje osiguranje zgrade Predsjedništva BiH trenutno mogu učinkovito kontrolisati ulazak i kretanje osoba u prostorijama koje koristi FBiH", zaključio je Ivanić.