BiH
0

Ivanić: Sve čega se uhvati Milorad Dodik osuđeno na propast

FENA
Mladen Ivanić (Foto: Anadolija)
Mladen Ivanić (Foto: Anadolija)
Čega se god uhvatio Milorad Dodik završavalo je bankrotom, a za Republiku Srpsku nastaje ogromna šteta, ocijenio je predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić za Fenu.

Komentirajući informaciju da je Dewey & LeBoeuf, konsultantska firma iz Sjedinjenih Američkih Država osakaćena finansijskim greškama, bankrotirala u ponedjeljak uvečer, a poznata je kao firma koja je radila konsultantske usluge Vladi Republike Srpske u Sjedinjenim Američkim Državama, na međunarodnom planu, ali i u samoj Bosni i Hercegovinić, Ivanić je Dodika optužio za površnost i netransparetnost kod izbora firmi koje su predstavljane da su izabrane da zastupaju interese RS-a.

„Svi ti poslovi su rađeni u četiri oka. A kada tako radite onda i firme koje birate završavaju kako završavaju“, kategoričan je Ivanić i naglašava da za RS ostaju samo velike štete, jer su potrošeni ogoromni milioni, praktivčno nizašta.

Efekti zastupanja, kaže Ivanić, nikada nisu bili vidljivi u javnosti, što se moglo vidjeti i kod posjete predsjednika RS-a Sjedinjenim Američkim Državama.

„Najgori efekt koji je napravljen bio je posjeta Milorada Dodika Sjedinjenim Američkim Državama koja se završila katastrofalno, gdje je imao najniži mogući tretman, a ta forma je trebalo da zastupa njegove interese. Njemu je to trebalo biti dovoljno da odustane, ali su očito neki drugi interesi preovladali i on je očito ostao uz firmu koja ništa nije radila“, naglasio je Ivanić.

PDP kao opozicija tražit će da neko odgovara zbog takvog ponašanja, mada Ivanić sumnja da će do te vrste odgovornosti i doći.

Još 2008. Vlada RS-a angažirala je ovu američku advokatsku firmu da bi je savjetovala u pregovorima s međunarodnom zajednicom i zastupala interes RS-a u svim drugim pravnim pitanjima.

Do 2010. Vlada RS-a je angažirala firme Dewey & LeBoeuf, LLP; Picard Kentz & Rowe, LLP i Quinn Gillespie & Associates, LLC. Ugovor s Dewey & LeBeoufom okončan je koncem aprila 2009., a pravne savjete i advertising Vlada RS-a je počela dobijati od Picarda, Kenta i Rowea, ugledne advokatske firme koju su osnovali bivši uposlenici Deweya & LeBeoufa.

Premijer Aleksandar Džombić u februaru 2011. potvrdio je da je Vlada RS-a u proteklim godinama angažirala advokatsku kancelariju za njeno predstavljanje u inozemstvu te da je u 2010. za te namjene iz budžeta izdvojeno oko devet miliona maraka, a u 2011. godini 7,5 miliona KM.

Ministrica u Vladi RS-a za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović u martu 2012. je kazala da će se nastaviti angažiranje lobističkih kuća i advokatskih ureda u inozemstvu koji zastupaju njene interese, a za te namjene iz entitetskog budžeta bit će izdvojeno 5,6 miliona KM, a "lani je dato šest miliona".

S obzirom na to da su u pitanju ugovori koji nose oznaku "interno", odnosno imaju određeni stepen tajnosti, Cvijanović nije mogla odgovoriti s kojim to konsultantskim kućama RS ima ugovore, ali je dodala da je u pitanju i jedan advokatski ured, angažiran od Vlade RS-a još prije nekoliko godina. U pitanju su i lobističke kuće, a Cvijanović navodi da RS te aktivnosti provodi i u SAD-u i Evropskoj uniji, a sve poslove koordinira Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.