BiH
0

Ivanić: Srbija pokazala spremnost da istraje na politici pomirenja

FENA
Mladen Ivanić (Foto: Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Klix.ba)
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić ukazao je da je veoma značajno da će se članovi Predsjedništva BiH sutra u Beogradu sastati s predsjednikom Vlade Republike Srbije Aleksandrom Vučićem te da to pokazuje spremnost Srbije da istraje na politici pomirenja.

Ivanić kaže da je poziv članovima Predsjedništva BiH znak da Srbija pruža ruku pomirenja.

Ukazao je i da je veoma važno da do ove posjete dolazi ubrzo nakon svih, kako je naveo, loših događaja koji su se dogodili u zadnjih nekoliko sedmica.

Tu misli na ranije otkazivanje posjete Sarajevu srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, zbog hapšenja Nasera Orića, kao i nedavnih nemilih događaja u Potočarima, kada je napadnut srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

"Objektivno govoreći, mislim da je Srbija pozivom članovima Predsjedništva BiH da posjete Beograd, pokazala svoju širinu i spremnost da i dalje istraje na politici pomirenja, pružajući za to ruku. Stoga mislim da je veoma važno da se ovaj sastanak dogodi", rekao je Ivanić.

Član Predsjedništva BiH iz RS-a je još ocijenio i da bi se, nakon ove posjete trebalo raditi na tome da Nikolić dođe u zvaničnu posjetu BiH, odnosno Sarajevu, jer, kako je rekao, nije bilo razloga da se ona ranije odgodi.

Ivanić izražava uvjerenje da će sutrašnji razgovori u Beogradu doprinijeti da se odnosi dvije zemlje poprave, što je važno za sve, a posebno, kako je naveo, za Srbe u Republici Srpskoj i BiH, jer je njima do tih odnosa posebno stalo.