Republika Srpska u recesiji
10

Ivanić: SNSD da odstupi s vlasti, a Dodik da kaže gdje su potrošene milijarde

FENA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić pozvao je danas SNSD da odustupi s vlasti, a Milorada Dodika da kaže gdje su milijarde koje su utrošene u vrijeme njegove vlasti, jer je RS u recesiji, povećan je broj nezaposlenih i vlast nema rješenja za krizu.

Ivanić je najavio i da će njegova stranka krajem ovog mjeseca, nakon poziva Dodika opoziciji da dostavi njemu kao predsjedniku RS-a podatke o sumnjivim poslovima i kriminalu u RS-u, pripremiti jedan broj slučajeva o kojima će tražiti njegovo i izjašnjavanje nadležnih institucija.

Među tim slučajevima je i privatizacija banjalučke Robne kuće „Boska“ od beogradskih firmi "Delta“ i "Zekstra“, u vlasništvu Miroslava Miškovića i Dragana Đurića, te zatim odluka da Investiciono-razvojne banka RS-a, i pored upozorenja na rizični plasman, kupi obveznice "Boske“ u vrijednosti od oko 15 miliona KM.

Predsjednika RS-a je pozvao da javno saopći ko je to, kako je tvrdio Milorad Dodik, "dao 10 miliona dolara da bi se podržale razne nevladine organizacije i neko proljeće u RS-u“, te da iznese dokaze za te svoje tvrdnje.

Međutim, Ivanić odmah dodaje da zna da Dodik nema te dokaze i da će predsjednik RS-a "sebe svesti na pukog tračera i uplašenog momka koji se očiti nečega boji“.

"To je jedino razlog zašto je izašao s tom tezom o 10 miliona. Istovremeno, realni život u RS-u je takav da je RS u recesiji, da nema radnih mjesta i da je broj nezaposlenih povećan u periodu SNSD-ove vlasti i da je krajnje vrijeme da SNSD-e odstupi s vlasti, a ne da je tako panično brani, kao što to sada čini", rekao je Ivanić.

Ponovio je da su milijarde maraka u vrijeme SNSD-a potrošene, a da se ne zna gdje i da Dodik ima obavezu da kaže gdje su te pare.

Iznoseći stav da se od predsjednika RS-a, po funkciji, očekivalo da će u ovom periodu praznika pokazati jedinstvo, Ivanić je na pres-konferenciji u Banjoj Luci konstatirao da je Milorad Dodik za razliku od svih predsjednika republika u regionu „duboko podijelio narod na, tobožnje, patriote, koje stoje iza njega i izdajnike, sve one koji nisu za njega i njegovu ekipu“.

"Nevjerovatno je s kakvom je čak i dozom mržnje Dodik izašao u javnost u predvječerje praznika, kada je i običaj, da se gradi neka vrsta jedinstva i zajedništva. On jedini zna šta je razlog tog njegovog nastupa i mržnje", rekao je Ivanić i dodao da mu to liči na "školski primjer gdje svaki režim završava“.

Prvo, kaže, počinje se s napadima na "neprijateljske medije, zatim izmišljaju vanjski i unutrašnji neprijatelji, te nevladine organizacije, a na kraju dođe i narod“.

Ivanić tu podsjeća na neke izjave Dodika u kojima se obraćao policiji, prosvjeti i drugim radnicima koji traže svoja prava, pri čemu je njih proglasio neprijateljima.

"Na našu sreću, a na Dodikovu žalost, on nije Republika Srpska. Ona je puno jača, čvršća i veća, nego što je Dodik, trajat će duže, kao što je i nastala i trajat će i bez njega", rekao je predsjednik PDP-a.

Ivanić je, između ostalog, podržao zahtjev SDS-a da se provjeri imovina svih čelnika političkih stranaka, ali i donese zakon da sve ono što nije prijavljeno, a utvrdi se da je u vlasništvu nekog od njih, bude prepušteno RS-u, bez dokazivanja.

"Tek tada će priča o provjeri imovine biti potpuna", zaključio je Ivanić.

On je dodao da javnost još uvijek ne zna zašto je između SNSD-a i SDS-a pošlo do "medijskog sukoba" baš u vezi s borbom protiv kriminala.