BiH
5

Ivanić sa predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim

FENA
Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji učestvuje u radu Četvrtog globalnog foruma u Bakuu, sastao se s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim.

Sagovornici su se saglasili da su bilateralni odnosi dviju zemalja izuzetno dobri i prijateljski, te da pored dobrih političkih odnosa postoji i značajan potencijal za razvoj privredne saradnje.

Ivanić je prenio zahvalnost vlastima Azerbejdžana za angažman na realizaciji projekta izgradnje fabrike za preradu hrane u Doboju, ističući da je takva vrsta podrške sada najpotrebnija Bosni i Hercegovini, jer osigurava otvaranje novih radnih mjesta i privredni razvoj šireg područja Doboja.

Predsjednik Aliyev je iskazao interes za uključivanje BiH u projekt gasovoda koji će graditi Azerbejdžan, a za koji su već pokazale interes Crna Gora, Hrvatska i Albanija.

Učestvujući u radu Četvrtog globalnog foruma u okviru sesije o stanju u svijetu danas, Ivanić je istakao da iskustva stečena u BiH, u postratnom periodu, mogu biti korištena u rješavanju nekih drugih konfliktnih situacija. Iz tih iskustava mogu izvući pouku i zemlje u kojima se sukobi dešavaju, ali i međunarodna zajednica i njene organizacije čija uloga u BiH nije uvijek bila konstruktivna.

U nastavku rada Četvrtog globalnog foruma, na kojem učestvuje više od 50 sadašnjih i bivših visokih dužnosnika iz cijelog svijeta, predviđen je niz diskusija o najznačajnijim temama međunarodnih odnosa, kao i više bilateralnih sastanaka, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.