BiH
64

Ivanić: RS je postala poluprivatna država nekoliko ljudi

FENA
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić optužio je danas vlast u Republici Srpskoj da, nakon bankarskog, sada uništava i porezni sistem te dodao da RS postaje"puluprivatno vlasništvo nekoliko osoba koje u njoj rade šta hoće i više ne prezaju ni od čega".

On navodi da je RS, usvojanjem Zakona o posebnim načinima izmirenja poreznog duga, kojim se omogućava pretvaranje poreznog duga u vlasnički udio u privrednom društvu, RS "legelizirala neplaćanje poreza".

"Stvoren je jedan mehanizam u kojem Milorad Dodik svojim prijatljima može da oprašta desetine miliona maraka poreskog duga, dok se onima koji su plaćali poreze šalje poruka da su ispali vrlo naivni što su to radili. Poruka nakon usvajanja ovog zakona jeste - ne plaćajte poreze, budite dobri s vlašću i ona će vam oprostiti neplaćene dugove", tvrdi predsjednik PDP-a.

U tom kontekstu vidi i "Swisslion industriju alata“ a.d. Trebinje, kojem će, biti "oprošteni" porezni dugovi od oko 20 miliona KM, a istovremeno je njenom vlasniku Rodoljubu Draškoviću Dodik nedavno dodijelio i orden, što, kaže Ivanić, pokazuje jedno "potpuno privatno ponašanje predsjednika RS-a i privatizaciju RS-a".

"To pokazuje u šta se pretvori apsolutna moć i očito je da je Dodik izgubio svaki osjećaj za realnost i zbog toga se na taj način i može ponašati", ukazao je Ivanić na press-konferenciji u Banjoj Luci i naveo da je vlast SNSD-a i u prvom mandatu bila uništila i bankarski i porezni sektor.

Podsjetivši da nedavni, kako kaže, katastrofalni potez vlasti, koja je novcem poreznih obveznika u iznosu od oko 35 miliona "pokrila kriminal jedne grupe ljudi u Balkan investment banci", sada se, kako kaže, počinje uništavati porezni sistem, kojim se RS mogla ponositi.

Ivanić je naglasio da ne stoje tvrdnje predsjednika RS-a Milorada Dodika da će RS time dobiti svoju banku, jer je s upalo manje novca mogla pokrenuti osnivanje sasvim nove banke koja bi bila "zdrava", dok će u Balkan investment banku morati dati još novaca, a dobit će "lošu" banku.

"Sve se to dešava samo zahvljajući Dodikovim privatnim vezama i ljudima koji su upravljali tom bankom i Fabrikom 'Birač', kazao je Ivanić, koji pretpostavlja da će vlast oprostiti i poreske dugove tog zvorničkog preduzeća, kao i još nekih firmi koje su najveći dužnici, a bliski su vlasti.

Podsjetivši da su objavljeni zvanični podaci da Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu ima akumulirani gubitak od nevjerovatnih 479.612.447 KM, Ivanić je rekao da niko, osim jedne male grupe ljudi, ne može tačno reći šta se dešava u tom preduzeću, koje ne plaća poreze i konstantno dobija reprograme dugova.

On se pita i zašto Rafinerija ne može da plati poreze, koji su trebali da budu prihodi RS-a, te dodaje da iako ne želi da tvrdi da će se sve „crno“ završiti, postoji bojazan da bi to preduzeće moglo biti novi veliki problem RS-a.