BiH
0

Ivanić: Reforma policije propala i treba krenuti ispočetka

FENA
Lider Partije demokratskog progresa Republike Srpske (PDP) ocijenio je danas da je reforma policije u BiH na sinoćnjem sastanku doživjela kolaps i da treba krenuti ispočetka, ali na novim osnovama.

Ivanić je ocijenio da je do sinoćnjeg kolapsa u reformi polciije došlo zbog nespremnosti političara iz Sarajeva, posebno Harisa Silajdžića, da se bilo gdje i u bilo kakvom obliku spomene RS.

Ivanić smatra da je "zrelo vrijeme" da se konstatuje da ta reforma mora krenuti ispočetka i da je glavni razlog za to "nespremnost političara iz Sarajeva na kompromis".

"Imamo jedan ambijent u kome, posebno Stranka za BiH, praktično promovira ratne ciljeve na drugi način. I sav smisao politike koju ta stranka vodi, svodi se na eliminaciju čak i pominjanja RS-a", kazao je predsjednik PDP-a i iznio stav da bi on i lider SNSD-a Milorad Dodik trebalo da obavijeste Narodnu skupštinu RS-a o pregovorima koje su vodili, dokle su bili spremni ići i šta su prihvatali.

Entitetski parlament i javnost će, kako je naveo, na taj način vidjeti da nije bilo nespremnosti predstavnika iz RS-a u reformi policije na kompromise, ali i da je postojao minimum preko kojeg nisu mogli ići.

Taj minimum glasi -spremni smo na sve, ali da postoji policija RS-a kao dio strukture policije BiH.

Ivanić je ponovio da nije i nikada neće prihvatiti reformu policije čiji je sadržaj ukidanje policije RS-a, jer to nije napisano ni u tri evropska principa.

"Međunarodne institucije nigdje nisu napisale, pa ni bivši visoki predstavnik koji je na pogrešan način započeo ovu reformu, da neće postojati policija RS-a", kazao je on i dodao da su svi išli na to da je reforma policije ukidanje RS-a, što RS ne prihvata.

"Po mom uvjerenju, mi danas možemo konstatirati da je ta reforma propala i da mora krenuti ispočetka, ali na novim osnovama", naglasio je lider PDP-a RS-a.