BiH
0

Ivanić: Prvo izlaz iz postojeće krize, a onda razgovor o reformama

FENA
Lideri vodećih političkih stranaka u BiH moraju 22. novembra na sastanku u Sarajevu prvo dati odgovor postoji li izlaz iz novonastale krize i ima li BiH skupštinsku većinu i većinu koja može osigurati funkcioniranje Vijeća ministara BiH, izjavio je predsjednik PDP-a Mladen Ivanić novinarima u Banjoj Luci komentarišući sastanak koji je inicirao lider Stranke za BiH Haris Silajdžić.

Precizirao je da za njega razgovori o reformama policije i ustava ne dolaze u obzir dok ne vidi da li može naći zajednički odgovor na krizu nastalu u BiH nakon posljednih odluka visokog predstavnika.

„Ako naše kolege iz Sarajeva i dalje budu insistirali da budu provedene mjere visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka, onda to znači da BiH nema skupštinsku većinu i ja tada nemam šta da razgovaram ni o ustavu ni o policiji", rekao je Ivanić.

Ocijenio je i da predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković ne bi trebalo da podnosi ostavku na tu funkciju, posebno ne prije sastanka u Sarajevu.

„Ukoliko se pokaže da ne postoji skupštinska većina, onda ionako ni Živković, kao ni ostali funkcioneri iz RS-a nemaju više drugog izbora", mišljenja je lider PDP-a.