BiH
4

Ivanić: Predloženi mehanizam koordinacije koristan za RS

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da je uvjeren da je predloženi mehanizam koordinacije koristan za Republiku Srpsku, ističući da će nastaviti da insistira na tom prijedlogu.

"Prijedlog o mehanizmu koordinacije nema nikakve veze sa entitetima, jer entiteti kada donesu odluku tu ne može arbitrirati nikakvo Vijeće ministara i nikakvo Predsjedništvo", rekao je Ivanić novinarima u Prijedoru, dodajući da njegov cilj nije eliminisanje nadležnosti entiteta.

On je istakao da je njegov cilj da se nađe mehanizam kada kantoni blokiraju donošenje odluke, "jer to koči BiH".

"I dalje smatram da je interes Republike Srpske da u situaciji kada Vijeće ministara, Vlada Republike Srpske, Vlada Federacije BiH i devet kantona imaju isto mišljenje, a jedan kanton nema, da se mora naći mehanizam, jer to koči BiH", rekao je Ivanić.

On je naveo da ne vidi ništa loše u tome da tu budu prisutni i Srbi i predstavnici RS. "Mislim da bi bilo dobro da predsjednik RS dobro pogleda ovo što sam rekao i vidi da je to korisno", istakao je Ivanić.

"Uvjeren sam da će i on (Dodik) vrlo brzo shvatiti da ovo što predlažem nije protiv interesa Republike Srpske, nego naprotiv - snažna afirmacija i sprečavanje da se izjednačava pozicija entiteta i kantona. Jači je entitet od kantona i on ima pravo veta, kanton to pravo nema. Ja nikada poziciju Republike Srspke ne bih svodio na, recimo, poziciju Goraždanskog kantona", rekao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Ivanić u Prijedoru je razgovarao sa gradonačelnikom Markom Pavićem, a predviđene su posjete prijedorskim preduzećima "Mira" i "ArselorMital".