BiH
0

Ivanić optužio Bijelića za netačnosti u vezi s revizijom Kristal banke

FENA
Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić odbacio je danas kao netačne sve navode predsjednika Komisije za reviziju privatizacije preduzeća i banka u RS-u Borislava Bijelića u vezi s izvršenom revizijom procjene vrijednosti Kristal banke Banja Luka prije privatizacije.

Podsjećamo, Bijelić je nedavno saopćio da je revizija utvrdila da je procijenjena vrijednost netokapitala Kristal banke Banja Luke prije privatizacije iznosila 2.578.000 KM, dok je Banka prodata za jedan euro. Ovu i reviziju Banjalučke banke uradile su dvije nezavisne revizorske kuće "Best revizor" i "Adešim".

Ivanić, koji je u vrijeme prodaje Kristal banke bio ministar finansija RS-a, kazao je na pres-konferenciji "da nije tačno" da je Kristal banka prodata za jedan euro, već je kupac bio obavezan da osigura zakonski minimum za njeno funkcioniranje, zašto je morao uložiti 50 miliona KM i 200 miliona trajnog depozita.

"Jedini način da se Banka sačuva bila je ta privatizacija ili likvidacija. Uvijek sam bio protiv likvidacije i tako bi bilo i sada", rekao je Ivanić i naveo da je nekadašnja Kristal banka danas prva banka u RS-u, a treća u BiH.

Postavio je i pitanje Bijeliću zašto su bile izabrane dvije revizorske kuće da sada urade reviziju, kada je tužilaštvo prije tri godine izvršilo izbor revizorskih kuća koje su saopćile da nema nijednog dokaza da je cijena za prodaju te banke od jednog eura bila nerealna.

Lider PDP-a pita i zašto je onda uopće biran novi revizor, kada je glavni revizor uradio reviziju i kada postoje tri procjene vrijednosti Kristal banke u kojima nisu utvrđene nepravinosti u vezi s prodajom.

On je pokazao i pismo Evropske banke za obnovu i razvoj koja se na drugom tenderu 2000. povukla iz Kristal banke bez interesa da je privatizira uz objašnjenje da su zaključili: "da portfolio kredita Banke i banbilansna pasiva zahtijevaju značajnu reklasifikaciju, što vjeruju da će dovesti kapital Banke na negativnu vrijednost".

Ivanić je, između ostalog, rekao da je Kristal banka imala velike obaveze te da je kapital te banke bio negativan za milionske iznose, što govori da nije tačna Bijelićeva izjava da nije bilo procjene vrijednosti Banke prije privatizacije.

Upitao je Bijelića zašto zadnji revizorski izvještaj nije predstavljen javnosti niti dostavljen njemu, te kao "glupost" ocijenio Bijelićevu izjavu da je kupcu Kristal banke poklonjena aktiva.

Ivanić je, također, kazao i da su sporne kuće koje su po nalogu Komisije za reviziju privatizacije izvršile reviziju u Kristal banci, te naveo da "nije tačna priča da je Bijelić nezavistan u svom radu, jer je predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina i na to mjesto ga je imenovala Vlada".

Lider PDP-a je kazao da Bijelić do sada nije podnio izvještaj o utrošku iznosa Komisije za reviziju, koji su veliki, te naveo da i pored velikih priča o nepravilnostima u reviziji privatizacije do sada nijedan ugovor o prodaji nije raskinut.

Ivanić je optužio Bijelića i da "voli da se predstavlja kao veliki finansijski stručnjak i profesor na fakultetu, iako to nije nikada bio, već samo asistent" i da "Bijelić i jedan krug ljudi iz SNSD-a na priči o Kristal banci grade svoj politički uspon i da su procijenili da ovog trenutka treba skrenuti pažnju s nekih drugih pitanja i ponovo prebaciti na tu banku".

Pozvao je novinare i da se "raspitaju ko je vlasnik koncesije na području Žabara i ko je s kim tamo nešto radio".