BiH
194

Ivanić o popisu stanovništva: Apsurdne su izjave da se neko želi izbrisati gumicom kad nije puškom

Piše: A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić danas je na konferenciji za medije u Banjoj Luci komentirao jučerašnju posjetu članova Predsjedništva njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i rezultate popisa stanovništva provedenog prije tri godine.

Član Predsjedništva BiH komentirao je rezultate popisa koji su jučer objavljeni nakon tri godine, a Ivanić je još jednom ponovio da Republika Srpska ne priznaje popis.

"Popisom je trebalo uključiti sve građane u BiH, a ne one koji žive vani. Dobili smo iluziju da imamo veći broj ljudi koji žive u BiH, a treba nam biti jasno da popis nije tačan i relevantan. Pretvorili smo ga u nepotrebnu političku priču, a on je trebao prikazati stvarno stanje. Apsurdne su izjave da se neko želi izbrisati gumicom kad nije puškom“, izjavio je Ivanić.

Naveo je kako je nudio kompromis, ali da kolege iz Federacije BiH nisu bile spremne na njega, posebno Bakir Izetbegović.

"Izetbegović nije želio kompromis, a danas svi trpimo posljedice zbog toga i imamo lošu situaciju. Nadam se da ćemo se vratiti kompromisu i dogovorima, a ne preglasavanju, čemu ću se ja dok sam član Predsjedništva uvijek suprostavljati. Kada se nađemo u kriznoj situaciji, pred očima javnosti moramo prikazati rješenje. Popis je bio interes svih i trebao je poboljšati put prema EU, a Republika Srpska je učinila mnogo", zaključio je Mladen Ivanić.

Ivanić je istaknuo kako je zadovoljan jučerašnjom posjetom Berlinu i misli da je bilo impresivno vidjeti kako kancelarka Angela Merkel želi pomoći Bosni i Hercegovini više nego političari koji svoju karijeru provode u zemlji.

"Merkel je imala vrlo izbalansiran pristup tako da su oni koji su pravili ambijent i govorili kako ja pravim smetnje BiH na putu ka Evropskoj uniji (EU) dobili negativan odgovor. Njemačka je istinski posvećena razvoju BiH, razmotrit će mogućnost pružanja novih finansijskih sredstava koja će biti usmjerena ka poljoprivredi", izjavo je Ivanić.