BiH
0

Ivanić: O Lajčakovom prijedlogu u ponedjeljak

FENA
Visoki predstavnik uručio je danas u sjedištu OHR-a novi prijedlog za reformu policije predsjedniku Partije demokratskog progresa RS Mladenu Ivaniću, nakon što je taj prijedlog danas uručio lideru HDZBiH Draganu Čoviću i predstavniku SNSD-a na razgovrima o reformi policije Nebojši Radmanoviću.

Ivanić je novinarima nakon sastanka izjavio da će taj dokument detaljno pročitati u narednih nekoliko dana kako bi se upoznao s njegovim sadržajem. Stav PDP-a i njegov lično najvjerovatnije će biti poznat u ponedjeljak.

"Svi znamo da je u pitanju jedna ozbiljna reforma, ali znamo i pozicije učesnika", kazao je Ivanić.

Naglasio je da smatra da se ovaj proces ne smije svesti samo na razvlašćivanje policije RS-a.

"Ako to bude samo nastavak nepotrebne, kontraproduktivne i pomalo glupe bitke unutar BiH, odnosno da se sve svodi na ukidanje policije RS-a, ja to ne mogu uraditi. Mislim da nam svima treba razuma da pokušamo ovo pitanje skinuti s dnevnog reda i omogućiti približavanje Evropi", rekao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, o ovom dokumentu se ne bi trebalo razgovarati u subotu na sastanku stranačkih lidera čiji je on domaćin, već bi na tom sastanku trebalo pokrenuti neka druga pitanja, prije svega ekonomska.