Dodikova najava referenduma
0

Ivanić: Ništa od toga; Ivanković Lijanović: Stari vic, nova budala

Piše: Jasmin Hadžiahmetović
Milorad Dodik (Foto: AFP)
Milorad Dodik (Foto: AFP)
U sinoćnjem novom Dnevniku TV1 je gostovao predsjednik RS Milorad Dodik koji je, po ko zna koji put, najavio održavanje referenduma u tom entitetu. Ovaj put će građani RS-a glasati "za" ili "protiv" članstva BiH u NATO-u.

Nakon "veoma uspješnih" referenduma o otcjepljenju RS-a i ukidanja Suda i Tužilaštva BiH, Milorad Dodik planira narod u tom entitetu pozvati na još jedan. Ovaj put će se građani Republike Srpske izjasniti o pristupanju BiH NATO-u.

"Srbi u sebi nose jednu snažnu frustraciju činjenicom da je u novijoj historiji ratovanja NATO dva puta bombardovao Srbe, ne samo vojne položaje, već i civilne. Postoje posljedice koje se vuku i danas kroz priču o bombama sa osiromašenim uranijem. Postoje tačni statistički podaci o povećanom broju malignih oboljenja. O članstvu BiH u NATO-u će odlučivati građani RS-a", kazao je između ostalog Dodik u Dnevniku TV1.

Ništa od referenduma

Kako je za Sarajevo-x.com kazao Mladen Ivanić, lider Partije demokratskog progresa, od toga nema ništa.

"Ni od toga, kao ni od svih drugih referenduma, neće biti ništa. To je samo način kojim Dodik pokušava prikriti svoju varijantu, a njegova varijanta je da dobro funkcioniše sa predstavnicima međunarodnih insitucija. Moje generalno mišljenje je da, što se NATO-a tiče, da nema potrebe za referendumom, članstvo u NATO-u postaje aktuleno za BiH onog trena kada sve zemlje, a to znači i Srbija, uđu u NATO, jer je to jedini mehanizam u kojem je moguće osigurati normalnu odluku o članstvu u NATO-u", kaže Ivanić.

Slično misli i predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović.

"To je stara praksa, ništa novo. Kako bi se reklo, stari vic, nova budala. Ima neko iznad nas ko kroji takve stvari, koje nisu defenirane, odnosno koje su van dometa i Parlamenta, a to su OHR i Međunarodna zajednica. U takvim slučajevima oni bi trebali dati svoju riječ pa ćemo vidjeti šta dalje. Za mene, to je provociranje i izazivanje OHR-a i neka se oni očituju kakav je njihov stav", kaže Ivanković Lijanović.

Dodikova taktika

Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a BiH, je za naš portal kazao kako o tim stvarima može odlučivati samo Parlament BiH.

"Ako referendum odluče provesti samo u jednom dijelu BiH, to je nerealno, nezakonito i neustavno", kaže Zvonko Jurišić.

Onog trenutka kada uđemo u NATO, smatra Jurišić, mnogi investitori koji dolaze u BiH će dobiti garancije za svoja ulaganja i osjećat će se sigurnije.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić je Dodikovu najavu referenduma nazvao taktikom.

"To je Dodik ponovio njihovu raniju ideju o referendumu. Međutim, mislim da taj referendum ne bi bio u skladu sa Ustavom BiH jer se radi o pitanjima iz nadležnosti države i ako bi se raspisivao referendum, mogao bi biti samo na nivou BiH. Mislim da je to više taktički i iz nekih političkih razloga rekao", kazao je Tihić za portal Sarajevo-x.com.

TV1