BiH
0

Ivanić: Nezavisnost Kosova ne treba priznati radi mira i stabilnosti u regionu

FENA
Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić smatra da Narodna skupština RS-a treba da pozove zemlje članice Evropske unije (EU) da ne priznaju čin jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova te da će time dati najbolji doprinos miru i stabilnosti u regionu i cjelovitosti svih zemalja u regionu.

On smatra da RS treba da analizira situaciju u vezi s proglašenjem nezavisnosti Kosova i da jasno kaže da se ne prihvata takvo jednostrano proglašenje te da je dobro da se zasjedanje s tom temom održi u ovoj sedmici.

Ivanić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da se priznavanjem kosovske nezavisnosti ulazi u sasvim novu, potpuno neizvjesnu fazu u kojoj se jednostrani činovi mimo međunarodnog prava prihvataju kao legitimni.

"Uvjeren sam da će to ne samo u regionu nego i širom Evrope i svijeta, podstaknuti mnoge ekstremne pokrete koji žele separatizam i da će kosovski primjer služiti i mnogim drugima", kazao je lider PDP-a uz pretspostavku da u takvim uvjetima to može imati posljedice i za samu poziciju i unutar BiH i poziciju RS-a.

Ponovio je da u uvjetima ovakog pritiska na RS, pokušaja njene eliminacije i kada ključne partije iz BiH ne žele da je prihvate kao dio BiH, bosanski slučaj samo može doprinijeti zahtjevima da ona pođe putem Kosova.

Ivanić je, međutim, upozorio da jednostrano proglašenje još ništa ne donosi, a "početak priznanja počinje bivati problem".

S tim u vezi, Ivanić navodi da će proces u vezi s priznavanjem Kosova trajati godinama i da se sitaucija na tom prostoru ne završava jučerašnjim danom, već tek počinje i ulazi u jednu novu fazu dugotrajne bitke i iscrpljivanja gdje ključ drže ključne zemlje.

"Ako uđu u proces priznavanja odluke o proglašenju nezavisnog Kosova evropske zemlje moraju biti svjesne da će to biti korišteno i niko to neće moći ograničiti", smatra lider PDP-a.